15 вече са жертвите на библейските наводнения в Гърция

15 вече са жертвите на библейските наводнения в Гърция
A A+ A++ A

В цялата гръцка префектура Лариса продължава наводнението, предизвикано от разливането на река Пеней в резултат на проливните дъждове през миналата седмица.

Самият град преживя поредната неспокойна нощ, а спасителните екипи извеждаха жители от кварталите Янули и Неа Смирни, където вчера беше подаден сигнал за евакуация, съобщи АНА-МПА. Евакуираните се насочват към трите спасителни центъра, създадени в Лариса. Властите продължават да изграждат диги и да разполагат помпени станции, за да не допуснат навлизането на водите на реката в центъра на града.

Снощи в морето беше открито тялото на още един човек. Той е бил идентифициран като 42-годишен мъж, изчезнал на 5 септември от района на Волос. С него броят на жертвите от наводненията достигна до 15. Все още в неизвестност са двама души – двойка от Австрия.

Освен върху жилищата и инфраструктурата големи са щетите и върху земеделските площи в района на Лариса, голяма част от които са напълно наводнени. Областта Тесалия е една от най-плодородните равнини в Гърция и основен селскостопански район на страната.

Вчера в координационния център на операциите в област Тесалия премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че още от днес се отваря електронната платформа за подаване на заявления за предоставяне на държавна помощ за възстановяване на засегнатите от наводненията. Той обеща това да става бързо и с минималната възможна бюрократична процедура, за да могат хората да се върнат по домовете си, да посрещнат възстановителните разходи и да възстановят материалните щети, които са понесли от стихията.

#Лариса #Волос #kатастрофални наводнения #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?