Великобритания може да ограничи здравните услуги за българите без работа

A A+ A++ A

Великобритания може да забрани на имигрантите от България и Румъния, пристигащи в Обединеното кралство без работа, да ползват услугите на обществени болниците, се казва в интервю на министъра на вътрешните работи Тереза Мей пред Би Би Си.


Мей  призна, че няма да може да продължи ограниченията за пътуване за двете страни, които изтичат в края на следващата година, но е твърдо решена да ограничи т. нар. привличащите фактори, заради които хиляди безработни имигранти пристигат във Великобритания, предадоха „Дейли мейл" и „Дневник".

Според източници от Хоум офис се обмисля ограничаване на достъпа до основни обществени услуги за пристигащите без работа имигранти, като здравеопазване, образование, жилища и социални помощи.

Подробни предложения ще бъдат публикувани през 2013 г., но прилагането на евентуалните забрани ще бъде трудно, отбелязва вестникът, като напомня за спорния закон в Калифорния „Предложение 187", който забраняваше на имигранти без документи да ползавт обществени услуги. Приет през 1994 г., той бе отменен след пет години, след като бе признат за неконституционен.

Тереза Мей заяви, че ще направи реглед на контрола над транзита за гражданите от България и Румъния в края на 2013 г., но ще се съсредоточи върху привличащите фактори, включително достъпа до болниците.

Министрите се опасяват, че притокът от имигранти от двете страни може да провали вече компрометираната цел за сваляне на нетния брой на имигрантите под 100 000 до 2015 г. Ограниченията за пътуване бяха наложени след приемането на двете посткомунистически страни в ЕС, за да не се допусне имигрантска вълна като тази след приемането на Полша, припомня изданието.

В резултат от имигрантите от тези две страни все още се изисква да имат разрешително за работа и има стриктни квоти колко може да дойдат за нискоквалицфицирана работа.

Само лица, живели в Обединеното кралство през последната година, имат право на безплатно лечение в обществените болници, но журналистическо разследване установи, че една трета от 133-те болнични тръстове, дали информация, не са правили проверки.

Според списаие „Пълс" през последните три години здравните туристи са получили безплатна болнична помощ на стойност 40 млн. паунда.

#Великобритания #имигранти #българи #румънци #работа #закон #здравеопазване #Тереза Мей #Би Би Си

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници