Българите, блокирани край Волос, очакват до 2 дни да тръгнат от там

Българите, блокирани край Волос, очакват до 2 дни да тръгнат от там

pixabay

A A+ A++ A

„Надяваме се до два дни да оправят пътя и да се измъкнем от този ад. Селото е в тотална разруха след наводнението”. Това обясни сънародничката ни Мая Ябланска, която е блокирана от наводненията край Волос. Там са общо 30 българи.

Те получават вода и храна от гръцките военни. Вариантът им за евакуация е с вертолет от Гърция, което е много скъпо. Българското външно министерство им предлага извозване с кораб, но сънародниците ни отказват, защото трябва да оставят колите си там.

Въпреки че времето се пооправи, нивата на реките в Гърция са изключително високи. Това не позволява на гръцките власти да започнат различни дейности по възстановяване. Сред блокираните в Гърция има и много българи, на които помагат военните, които с хеликоптери им носят храна.

Застояването на вода в нивите повишава риска от зарази. Сериозни предупреждения има чешмяната вода да не се използва за нищо. Магистралата от Солун за Лариса е под вода и този маршрут не е възможен.

С багер хора от блокираните райони са дошли до градчето Янули, за да ползват лекарска помощ. Собственикът на аптеката винаги е зареждал медикаменти от Лариса, но сега пътят е блокиран. Той очаква да му доставят лекарства с багер.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници