Марковска отложила полагането на клетва, сезирала прокуратурата за проверка на всички сигнали

Марковска отложила полагането на клетва, сезирала прокуратурата за проверка на всички сигнали
В неделя премиерът Бойко Борисов призова съдия Венета Марковска да се оттегли от поста в Конституционния съд, на който бе избрана от парламента. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Венета Марковска е отложила полагането си на клетва и е сезирала прокуратурата, за да бъдат проверени всички сигнали, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той заяви, че ако бъде възложено от прокуратурата, проверка ще бъде направена, предаде БНТ.

„Ако има нещо, което е сезирано до прокуратурата към момента, тя да се произнесе в кратки срокове. От тук нататък всичко по случая „Венета Марковска“ е въпрос на нейно лично решение“, каза Цветанов.

„В България има институции, които имат отношение, когато един човек се обърне към тях. Когато гражданите са се обръщали към МВР, ние винаги сме реагирали адекватно“,  допълни вътрешният министър.

Той поясни, че в министерството има писмо, което е входирано, и се извършва проверка, но зсега няма нещо, което да може да бъде обявено публично.

Венета Марковска е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) и ако се погледнат обемът работа и компетентността й като такъв,  е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността й като зам.-председател на ВАС, отколкото като конституционен съдия, каза Цветанов.

Оттук нататък трябва да са ясни всички процедури, които дават допълнителна гаранция за прозрачност на всеки един избор, който е направен или предстои да бъде направен, след това може да има интерпретации, коментира още министърът.

В неделя премиерът Бойко Борисов призова съдия Венета Марковска да се оттегли от поста в Конституционния съд, на който бе избрана от парламента.

„Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия“, заяви министър-председателят.

Съдия Венета Марковска бе избрана за член на Конституционния съд от квотата на парламента заедно с Анастас Анастасов на 31 октомври.

След избирането й Европейската комисия заплаши България с допълнителен мониторингов доклад в областта на вътрешния ред и сигурността. Венета Марковска направи опит да се защити пред парламентарната правна комисия с председател Искра Фидосова от ГЕРБ, но впоследствие твърденията й бяха опровергани от редица източници.

Вече близо две седмици казусът „Марковска“ е централна тема в политическия дневен ред в България и в комуникацията с Брюксел.

Борисов посочи още, че Венета Марковска е „в правото си да продължи да бъде съдия“.

„Така или иначе около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойно би било тя сама да не отива да се закълне. Помолил съм я преди една седмица и надявам се да го реши“, каза Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #Венета Марковска #Конституционен съд #КС #Цветан Цветанов #прокуратура #сигнали #министър на вътрешните работи #проверка #сигнали #клетва #ЕС #Европейски съюз #ЕК #Европейска комисия #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници