30 българи в капана на гръцката буря (ВИДЕО)

30 българи в капана на гръцката буря (ВИДЕО)

Снимка: Meteo Balkans

A A+ A++ A

Министерството на външните работи следи ситуацията с блокираните около 30 български граждани, които са във Волос, Гърция. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, цитирана от БНР.

България е в постоянен контакт с гръцките власти, отбеляза тя:

"В постоянен контакт сме с генералния консул в Солун. Българите имат необходимото - дали ще става въпрос за храна или лекарства. Следим ситуацията ежечасно. Имам информация за около 30 българи в региона на Волос. Имаме готовност в момента, в който има възможност те да достигнат от мястото, където са откъснати - това е в правомощията на гръцките власти, ние работим тясно с тях - да достигнат до място, откъдето могат да бъдат превозени до България или евакуирани".

Страната ни има готовност да съдейства, ако са необходими транспортиране или евакуация на български граждани, засегнати от наводненията в Гърция, каза Габриел.

Гръцките власти имат възможност да достигнат най-бързо до бедстващи българи, но ние като държава сме готови да реагираме, добави Мария Габриел.

На въпрос относно изразената от Европейската комисия готовност за съдействие, ако от България постъпи молба за съдействие по механизма на Европейския съюз за гражданска защита, във връзка с наводненията в Царево, Габриел заяви:

"Активираме европейският механизъм, когато не можем сами да се справим. За момента властите, виждате - армията, пожарната, полицията, всички са мобилизирани. Разбира се, че в момента, в който много бързо стане ясно, че има нужда от необходима подкрепа, хубавото е, че ние ще я имаме и тя беше ясно изразена от Европейската комисия".

Това каза Мария Габриел, която присъства на откриването на третия международен форум “Бранд България - докосни чудесата”, който се проведе в Българската академия на науките.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници