Москва вече излъчва новинарски емисии на руски език в Донецка област

Москва вече излъчва новинарски емисии на руски език в Донецка област

pixabay

A A+ A++ A

В контролираната от Русия зона на Донецка област в Украйна вече се излъчват местни новинарски емисии на руски език от една от големите руски телевизионни организации. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

На 4 септември Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК) откри франчайз в Донецк и започна да излъчва в непризнатата от международната общност Донецка народна република (ДНР), цитира news.bg.

Местните новинарски емисии се предоставят от руския канал "Россия 1" и представят руския възглед за войната. Това е част от по-широките усилия на Русия да установи траен контрол над региона, посочват от британското разузнаване.

Преди 2014 г. базираните в Украйна рускоезични телевизии и радиостанции бяха със свободен достъп във вече анексираните региони. След инвазията общоукраинските доставчици продължиха да предоставят местно съдържание на руски език.

Контролираните от правителството на ДНР и свързаните с тях радио- и телевизионни оператори също преизлъчват руски национални новинарски програми като част от пропагандна кампания, но не предоставят регионални бюлетини.

От британското МО отбелязват, че излъчването на ВГТРК в Донецк е отнело повече от година, след като беше обявено за първи път през 2022 г. Според британското разузнаване това почти сигурно се дължи на отказа на обучени местни техници да работят.

Предполага се, че тези, които симпатизират на ДНР и притежават необходимите умения, вероятно са докарани от Крим, Луганск и другаде.

Въпреки че са блокирани в ефира, украинските радио- и телевизионни предавания все още са достъпни за широката публика чрез интернет. Там, където Русия е наложила ограничения за филтриране, аудиторията използва VPN или други активни технологии за заобикаляне.

Мобилните телефони, свързани с украински доставчици, вероятно не са ограничени.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници