Борисов помолил Марковска да се откаже от Конституционния съд

Борисов помолил Марковска да се откаже от Конституционния съд
Министър-председателят Бойко Борисов посети Националния археологически музей, за да разгледа намереното в Омуртаговата могила край село Свещари тракийско съкровище. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов призова съдия Венета Марковска да се оттегли от поста в Конституционния съд, на който бе избрана от парламента.

„Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия," заяви министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Съдия Венета Марковска бе избрана за член на Конституционния съд от квотата на парламента заедно с Анастас Анастасов на 31 октомври.

След избирането й Европейската комисия заплаши България с допълнителен мониторингов доклад в областта на вътрешния ред и сигурността. Венета Марковска направи опит да се защити пред парламентарната правна комисия с председател Искра Фидосова от ГЕРБ, но впоследствие твърденията й бяха опровергани от редица източници.

Вече близо две седмици казусът „Марковска" е централна тема в политическия дневен ред в България и в комуникацията с Брюксел.

В неделя Бойко Борисов посочи, че Венета Марковска е „в правото си да продължи да бъде съдия".

„Така или иначе около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойно би било тя сама да не отива да се закълне. Помолил съм я преди една седмица и надявам се да го реши," каза Бойко Борисов.

Той коментира и изявлението на президента Росен Плевнелиев, че липсва достатъчно информация около договора за газопровода „Южен поток".

„Президентът просто не е бил в България, иначе Делян Добрев първо запозна Министерски съвет с цялата подробност, след това отиде в парламента – представи я пред икономическата комисия – какво повече да направим," разказа премиерът и допълни, че Делян Добрев отново ще запознае държавния глава с всички подробности около газопровода в понеделник.

За Националната астрономическа бсерватория в Рожен премиерът бе категоричен: „Тя всяка година затваря и досега не е затворила. И защото не е затворила, затова не ме смущава".

Бойко Борисов обеща да се намерят пари за закупуването на геофизичен радар за нуждите на археолозите от Археологическия институт и музей със средства на Министерството на образованието.

#Бойко Борисов #премиер на България #Венета Марковска #Конституционен съд #Делян Добрев #министър на икономиката #„Южен поток" #Росен Плевнелиев #Президент на България #Рожен #Национална обсерватория „Рожен"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници