ИЗВЪНРЕДНО! Воден ад в Царево, Ахтопол, Лозенец, Синеморец, Созопол! Нестинарка и Арапя под вода! (ОБНОВЕНА, ВИДЕО, СНИМКИ)

ИЗВЪНРЕДНО! Воден ад в Царево, Ахтопол, Лозенец, Синеморец, Созопол!  Нестинарка и Арапя под вода!  (ОБНОВЕНА, ВИДЕО, СНИМКИ)

MeteoBalkans

A A+ A++ A

Обилните валежи от последните часове са предизвикаха страховити наводнения по морето. Под вода са Царево, Ахтопол и Синеморец.

Община Царево обяви частично бедствено положение заради обилните валежи в региона. Тя ще е в сила следващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място, обяви кметът Георги Лапчев. "Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива", сподели градоначалникът пред БНР Бургас. Лапчев призова да се ограничи движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. "Към този момент всички населени места имат ток, но дъждът не спира. Няма бедстващи хора, има няколко паднали коли, които са пострадали".

В Царево са изпратени над 10 пожарни екипа от Приморско, Бургас и Царево, които да евакуират бедстващите хора. Очакват се още подкрепления.

В цялата община са пуснати сирените, чрез които се предупреждават хората да напуснат ниските места и да се качат на възможно най-високите части от населените места. Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, затова и има много наводнени жилищни сгради, както и хотелски комплекси.

Рухна и единият от мостовете, водещи към царевския кв. Василико. Преливащата река, която преминава през морския град, е подронила основите на съоръжението и към момента почти половината от асфалтовата покривка по него е пропаднала във водата.

С това достъпът до квартала се осъществява по обходни маршрути, но ситуацията е критична, тъй като по този път се осъществява достъпът и до плаж Нестинарка, за който може да се каже, че към момента не съществува. Ивицата е под вода.

Няма данни за издирвани хора, поне засега. Положението обаче е повече от критично, съобщава Флагман.

Заради наводнение е затворен за движение главният път между Царево и Синеморец.

На къмпинг Нестинарка няколко хотела са потопени – водите достигат до втория етаж. Подобно е положението и на къмпинг Арапя, където по ниските части водата достига до 2 метра, автомобили плуват в морето.

Скала падна на пътя за с. Бродилово, мостът при Синеморец е под вода

Ситуацията в община Царево е повече от критична. Обилният дъжд, който заля района през последното денонощие потопи няколко населени места и затвори редица пътища.

Скала е паднала преди минути насред пътя за с. Бродилово и е цяло чудо, че няма пострадали. Участъкът е затворен. Втори мост е непроходим след потопа – този за Синеморец. Той е изцяло под вода и затворен за движение.

Пътят за с. Фазаново също е затворен заради преливането на реката, водите от която са залели моста.

Наводнени къщи в Синеморец, р. Велека се излива на пътя

Почти всички къщи в Синеморец са наводнени, а пътят към и от селото е напълно непроходим заради водата, която е потопила нисък участък преди моста над р. Велека. Това съобщи за Флагман кметът на Синеморец Костадин Диков, който към момента е на терен и помага на хората.

„Реката се излива на пътя. Пътят между Ахтопол и Синеморец е затворен. Имаме десетки аварии, скъсани жици. Уличното осветление няма да работи тази вечер. Паднали са стотици клони”, каза Диков.

Той уточни, че няма бедстващи хора и ситуацията е сравнително спокойна въпреки наводненията. Но хората са уплашени и се притесняват. „Имаме много туристи, които са на практика заклещени – искат да си тръгват, но не могат, защото всички пътища са затворени”, допълни кметът на Синеморец.

В курорта вали от снощи около 22 ч. и не е спирало. Към момента прогнозите на синоптиците показват, че има малка вероятност валежите да прекъснат, поне за малко.

Водата от обилните валежи на Южното Черноморие е заляла и село Лозенец. Оранжев код за обилните валежи е обявен за Област Бургас.

Диги в Лозенец, хора зоват за помощ в социалните мрежи

Хората строят диги по улиците, опитвайки се да спрат влизането на водата в хотелите. Няма електричество. Хората не успяват да излязат от хотелите или да влязат в автомобилите си, предаде bTV.

Около 12 часа продължават обилните валежи в Лозенец. В Царево започна евакуация със сирени. Ситуацията на плаж Нестинарка също е усложнена.

Хора са блокирани и зоват за помощ в социалните мрежи.

"Търся помощ в с. Лозенец. Отседнали сме в къща за гости близо до брега, колата ми е догоре във вода и се премести до първото дърво на 10 м от паркинга. На 100на метра е асфалтова улица чиста от вода. С близнаци на 7 месеца съм. Чакаме пожарна/гражданска от няколко часа, няма никой. Нямаме ток. Имам храна за децата, но не зная колко ще се усложни ситуацията. Притеснявам се за тях как да ти измъкна от тук, на второ място за колата как да се издърпа до асфалт и изпратя към София на автовоз за своевременно изсушаване и ремонт", пише Денис Пламенов Петров във фейсбук.

Лозенец е воден. Всички от лагера сме на високо, сухо, с храна и лекарства. Болни, гладни, голи и мокри няма. Всичко е под контрол, успокоява пък лизките си от социалката .

Непотвърдено: Трима изчезнали в Царево, след като били отнесени от водата

В интервю за БНТ кметът на Царево сподели, че има недоказани сведения за три изчезнали лица.

Валежите продължават да засягат община Царево без прекъсване. Жителите на село Кости са преместени на сигурно място, след като река Велека е изляла извън коритото си. Ситуацията е същата и в село Бродилово, но там няма хора в непосредствена опасност. Заместник-кметът е успял да евакуира всички жители, и няма жертви, уточни Лапчев.

Наи-тежка е обстановката в община Царево. Съобщава се за срутени мостове и значителни щети върху цялата област. Проблематична е ситуацията и в Синеморец, Варвара, Лозенец.

Снимка: ФБ/Меteo Bulgaria

Всички, които са имали нужда от евакуация, са вече на сигурно място. 60 души са настанени в кметството на Лозенец, останалите са в Царево. Предоставени са им убежище, вода и храна. Няма хора в опасност, подчерта Лапчев.

Два язовира са прелели, но чрез хидравлични помпи ще се управлява нивото на водните басейни, с цел да се снижи напрежението на язовирните стени, добави кметът на Царево.

Хора са качени по покривите а каравани и бунгала в Созопол

Притеснение в Созопол, въпреки призивите на властите за спокойствие. Хората, качени върху покриви на каравани и бунгала, ще бъдат извозени, когато високопроходимите превозни средства стигнат до тях, а дъждът не спира от 14 часа.

Иначе градът е почти опразнен. Очаква се задръстване в следващите часове в посока Бургас и магистрала „Тракия”, след като много туристи още рано сутринта и снощи предприеха пътуване заради обилните дъждове. Морето е бурно. Освен отнесени автомобили, има хладилници и множество лодки, които снощи рибари не са успели да завържат. Те са вече в открито море, а тепърва, след спиране на дъжда, ще се прави оценка на щетите, пише NOVA.

Следи се нивото на язовир Ясна поляна. Вече прелели са река Дяволска, край Приморско, Караагач край Китен и река Велека, нивото на река Ропотамо също е в повишено.

Стихията взе жертви

В късните следобедни часое стана ясно, че двама души са загинали по време на потопа в Царево, съобщи кметът Георги Лапчев. Едното тяло е открито в квартал Василико, а другото - на плаж Нестинарка.

От ОД МВР Бургас потвърдиха трагичната новина с уточнението, че става дума за загинали мъж и жена.

#Ахтопол #Царево #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници