МВФ: Само година след революцията Либия възвръща икономическата си мощ

МВФ: Само година след революцията Либия възвръща икономическата си мощ
Година след Арабската пролет Либия се връща към икономическата си мощ благодарение на петролното си богатство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Година след Арабската пролет Либия се връща към икономическата си мощ благодарение на петролното си богатство.

Тези заключения извежда Международният валутен фонд в шестмесечния си доклад за Близкия изток и Северна Африка, публикуван в неделя и цитиран от „Ройтерс" и БТА.

През 2011 г. БВП на Либия се сви с 60%, но през 2012 г. се очаква да нарасне със 122%, с още 17% през 2013 г. и със средно 7% годишно до 2017 г. заради добива на петрол, който се връща към предвоенното равнище с много по-бързи темпове от очакваното.

Очаква се Либия да натрупа огромен бюджетен излишък от 19% от БВП през 2012 г. и излишък по текущата сметка от 22%.

През 2011 г. инфлацията в страната скочи до 16%, защото войната разруши заводи и транспортната инфраструктура, но вероятно ще се забави до 10% през текущата година и до едва 1% през 2013 г., прогнозира МВФ.

Повечето икономики, засегнати от въстанията от Арабската пролет, ще се възстановят бавно през идната година, борейки се с висока инфлация и нарастваща безработица заради неблагоприятната глобална среда, отбелязва международната финансова организация в доклада си.

Частичното възстановяване на политическата стабилност може да даде възможност за малко по-бърз икономически растеж в комбинирания БВП на Египет, Йордания, Мароко, Либия, Тунис и Йемен през 2013 г., посочва МВФ.

Слабото търсене в Европа и други региони обаче ще се отрази върху държавите, обхванати от Арабската пролет, отбелязва организацията. В много от тези страни се отчита свиване на износа, който все още не е достигнал най-ниската си точка.

„Очаква се растежът да остане под нивото на дългосрочните тенденции, а безработицата да се увеличи заради анемичното търсене в чужбина, високите цени на храните и горивата, регионалното напрежение и политическа несигурност," отчита МВФ.

Фондът прогнозира, че общият БВП на шестте страни ще нарасне с 3,6% през идната година, ускорявайки се спрямо темпа от 2% през 2012 г. и 1,2% през 2011 г.

През 2010 г., преди избухване на въстанията, показателят бе на равнище от 4,7%. Заради вялото глобално търсене балансът по текущата сметка на държавите през идната година ще се подобри слабо до дефицит от 4,6% от БВП спрямо дефицита от 5,4% от БВП през текущата година, очакват анализаторите на организацията.

МВФ предлага някои страни да обмислят възможността да допуснат по-голяма гъвкавост на валутните курсове (т.е. да допуснат обезценяване на валутите си), за да стимулират износа. Не се посочва обаче точно към кои държави е насочено предложението.

Очаква се инфлацията в групата държави да се ускори от 7,8% през 2012 г. до 8,6% през идната година, което ще бъде най-високото равнище от 2008 г.

#МВФ #Либия #Арабска пролет #БВП #Египет #Йордания #Мароко #Либия #Тунис #Йемен #инфлация #Бюджетен дефицит #бюджетен излишък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници