Извънредно! Петър Тодоров хвърли оставка като главсек на МВР (ВИДЕО)

Извънредно! Петър Тодоров хвърли оставка  като главсек на МВР (ВИДЕО)

стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Петър Тодоров подава оставка като главен секретар на МВР. Това заяви той на брифинг пред медиите.

Преди седмица министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска Тодоров да бъде освободен от поста главен секретар.

Президентът Радев отказа с мотивите, че предложението за отстраняване на Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР е изцяло политическо и е продължение на пълномащабната чистка в тази институция.

"След 41 години служба на родината си, 34 години, от които в системата на МВР, подавам оставка от системата. Извървях професионалния път, за да стигна до най-високото. Поставен съм обаче в ситуация, в която повече не мога да правя това", каза Петър Тодоров.

"Настоящето политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен постът не е самоцел. Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда. Мотивите, с които лицето Калин Стоянов поиска оставката ми, нямат никакво основание. Обвиненията бяха грозни, а опитът да се използва смъртта на колегите - недостоен", каза още той.

"Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици. Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.", категоричен бе Петър Тодоров.

"Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато. При встъпването си в длъжност Калин Стоянов заяви на служителите в МВР, че е един от нас. Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск", допълни още той.

На всички колеги с униформи искам да кажа – нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. Винаги ще имате приятел в мое лице, добави Тодоров.

Накрая той благодари за доверието на президента и за подкрепата, която има и в момента.

#Петър Тодоров #МВР #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници