Китай с нараснал износ и търговски излишък през октомври

Китай с нараснал износ и търговски излишък през октомври
В речта си при откриването на 18-я конгрес на ККП в четвъртък президентът Ху Цзинтао призова за нов модел на растеж за Китай и за удвояване за десет години на дохода на човек от населението. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Китай обяви голям излишък в търговския си баланс и повишен износ през месец октомври, което е знак за ускоряване на растежа на китайската икономика в момент, когато Китайската комунистическа партия се готви да посочи новите водачи на втората световна икономика.

През миналия месец износът е нараснал с 11.6% и е достигнал 175.6 млрд. долара, докато вносът се е увеличил с едва 2.4% и е достигнал 143.6 млрд.долара, показват данните, огласени от Митническата служба, предадоха АФП и БГНЕС.

В резултат търговският излишък е стигнал 32 млрд. долара срещу 27.7 млрд. през септември.

Въпреки добрите показатели първият световен износител трудно ще постигне целта си – растеж от 10% на обема на външната търговия за 2012 г., след като той е нараснал с едва 6.3% за първите десет месеца на годината.

Миналата година китайският износ се увеличи с повече от 20%, а вносът с близо 25%. Забавянето в нарастването на външната търговия и преди всичко на износа прави още по-належащо преориентирането на китайската икономика към вътрешното търсене.

В речта си при откриването на 18-я конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) в четвъртък президентът Ху Цзинтао призова за нов модел на растеж за Китай и за удвояване за десет години на дохода на човек от населението.

Подобно преориентиране ще удовлетвори търговските партньори на Китай, но само ако е придружено от увеличаване на вноса, тъй като много страни и преди всичко САЩ се оплакват от търговски дефицит с Китай.

#Китай #износ #Китайска комунистическа партия #ККП #президент на Китай #икономика #Ху Цзинтао #внос #конгрес #търговия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници