Нургюл Салимова е втора на Световната купа по шахмат (ВИДЕО)

Нургюл Салимова е втора на Световната купа по шахмат (ВИДЕО)

ФИДЕ

A A+ A++ A

Нургюл Салимова отстъпи на Александра Горячкина във втората партия по ускорен шах от тайбрека на финала на Световната купа по шахмат в Баку. Така 20-годишната българка с 1,5:2,5 точки зае второто място в турнира, което е най-големият ѝ успех при жените.

Вторият тайбрек започна с отказан дамски гамбит преминал в каталунско начало. Още в началните ходове Горячкина успя да спечели пешка предимство, което се оказа решаващо в ендшпила. В него рускинята успя да направи две проходни пешки и на 105-ия ход игралата с черните фигури Нургюл беше принудена да се предаде.

В първата партия днес двете завършиха реми на 42-ия ход.

За успеха си нашата шахматистка получи 35 хиляди долара от наградния фонд.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната възпитаничка на Живко Желев при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

С класирането си за финала на Световната купа и родената в село Крепча Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година.

#Нургюл Салимова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници