Германски експерт: Войната в Украйна ще продължи поне до 2025 г.

Германски експерт: Войната в Украйна ще продължи поне до 2025 г.

ФБ/Володимир Зеленски

A A+ A++ A

"Украинската офанзива определено изостава от предварителните очаквания и поставените оперативни цели за достигане на брега на Азовско море и откъсване на Крим от останалите руски части. Това е най-малкото нереалистично в контекста на сегашните високи загуби", каза военният експерт Густав Гресел за АРД. Според него руските отбранителни позиция са твърде солидни, за да могат да бъдат пробити. Но има и отделни успехи, което се дължи на това, че украинците изтеглят от фронта уморените бойци и ги подменят с нови.

Експертът смята, че пробив може да бъде постигнат между Запорожие и Донецк. Той обаче е скептичен, че след три месеца офанзива Украйна въобще е способна на това, разбирай - разполага ли тя с достатъчно възможности за такъв пробив.

Пред АРД Гресел казва, че и руските войски са много изтощени от войната - дори повече от украинските. И на двете страни им се налага да използват запасняци, което е проблем и за руските, и за украинските командири.

"Русия и Украйна искат решение"

Тази седмица отново стана дума за възможни мирни преговори, но дали моментът за тях е настъпил - на този въпрос военният експерт казва, че правителствата в САЩ и Германия определено смятат, че Украйна в един момент трябва да започне да преговаря с Русия, като доставките на оръжия трябва да осигурят по-добра преговорна позиция на Украйна. "Но те не бива да позволят на Украйна да победи Русия във военен план."

Според Гресел проблемът е, че Русия се стреми към пълното унищожение на Украйна като самостоятелна държава и не иска да преговаря за нищо по-малко от тази цел. Украйна от своя страна определя войната като война за независимост, за да може накрая Русия да я признае като независима държава. "В този смисъл желанието за преговори не отразява политическата реалност на враждуващите страни и то спокойно може да бъде игнорирано."

"Войната ще продължи поне до 2025 година"

Густав Гресел е убеден, че войната при всички случаи ще продължи до 2025 година. Обяснението му е свързано с предстоящите президентски избори в САЩ: "Ако през ноември 2024 година спечели Доналд Тръмп, руската страна очаква да бъде предложена сделка, така че пролетта на 2025-а ще е най-ранният момент, в който войната може да приключи - съгласно руските условия. Ако пък спечели Байдън, което засега изглежда по-вероятно, може да се очаква, че войната ще продължи и след 2025 година".

Германският експерт споделя пред АРД още, че Путин е за удължаване на войната, което би увеличило шансовете на Русия за победа. Нейната оръжейна индустрия работи на пълни обороти, а Украйна има нужда от повече доставки на танкове и други оръжия, за да може да удържа руските атаки. Гресел смята, че е загубено много време в безсмислени дебати: "Путин вижда, че западните демокрации са слаби и разединени, а те не му предоставят доказателства за противното. Думите трябва да бъдат последвани от дела", категоричен е експертът, който не крие, че това не се получава.

"НАТО трябва да осигури корабоплаването по Черно море"

По повод руските атаки срещу украинските пристанища, както и във връзка с украинските нападения срещу руски кораби и танкери, Густав Гресел припомня, че докато Русия има мощен военноморски флот, Украйна разполага само със силите на бреговата охрана в Черно море. "Русия използва своето предимство и способността си да контролира морското пространство далеч от бреговата линия на Украйна, за да се опита да ѝ наложи блокада", посочва той и пред ДВ. "Става дума за стратегия на икономическото откъсване: Москва се опитва да разруши всички видове икономическа дейност, които все още носят доходи на Киев", уточнява наблйдателят. Според него проблемът е там, че Русия постоянно се опитва да излезе извън границите на позволеното ѝ от международното право и на това, което другите страни са склонни да приемат. Затова държавите от НАТО трябва да настояват на правото на свободно корабоплаване, и то не само писмено, но и като го обезпечават с военни средства.

България и Румъния - слабото звено на НАТО в Черно море

Ситуацията за НАТО обаче не е лесна - заради слабите си военноморски сили Румъния и България принципно не разполагат със средства за отстояване на интересите в Черно море, казва експертът пред ДВ. Турция пък играе собствена игра, опитвайки се да използва своя контрол над средиземноморските проливи против американците, за да получи още отстъпки. "Вашингтон на свой ред не иска да влиза в Черно море по военен път, признавайки гласна и ли негласно, че там думата има Русия", казва Гресел.

Неговото обобщение: "От една страна вече имаме недостиг на воля, от друга - недостиг на ресурси у страните, които имат желание да направят това. Именно там е проблемът".

Източник: Дойче веле

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници