Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал: Апаратът се разби

Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал: Апаратът се разби
A A+ A++ A

Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал, след като автоматичната станция "Луна-25" излезе от контрол и се разби в естествения спътник на Земята. От руската държавна агенция "Роскосмос" съобщиха, че мерките по издирването на апарата и установяването на връзка с него на 19 и 20 август не са дали резултат. Междуведомствена комисия ще установява причините за инцидента с космическия кораб, съобщава БНР.

Сондата трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната на 21 август.

"Апаратът тръгна в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", се казва в изявление на "Роскосмос", цитирано от Ройтерс.

Провалът за мисията подчертава упадъка на космическата мощ на Русия след успехите, постигнати срещу съперниците по време на Студената война. Москва първа изстреля спътник в околоземна орбита - "Спутник-1", през 1957 г., а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 г.

Досега Русия не беше правила опити за полет до Луната след 1976 г., когато беше изстрелян апаратът "Луна-24". По това време начело на СССР беше Леонид Брежнев, припомня Ройтерс.

По предварителния план "Луна-25" трябваше да извърши меко кацане на Южния полюс на естествения спътник на Земята на 21 август.

Русия се надпреварваше с Индия за този район на Луната. Индийският апарат "Чандраян-3" е планирано да кацне на Южния полюс в следващите дни. В по-широк план конкуренцията е също с Китай и САЩ, чиито лунни амбиции са в дста напреднал етап.


#Луна #руски космически апарат #провал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници