Цацаров не приемал поста главен прокурор като основна цел, но щял да се справи

Цацаров не приемал поста главен прокурор като основна цел, но щял да се справи
На въпрос дали е имало е някакви договори между него и изпълнителната власт, за да станете Главен прокурор, Цацаров категорично отрече. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Единственият засега номиниран за главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че не приема поста обвинител номер едно като основна цел в кариерата си, но ще положи усилия да се справи, ако бъде избран.

Председателят на Окръжния съд – Пловдив беше категоричен, че ако има предварителен сценарий за избора на главен прокурор, той не е участвал в писането му, коментира той в интервю за Би Ти Ви.

„Не мога да кажа дали съм готов за поста главен прокурор. Готов съм да опитам да участвам в това състезание, да опитам да спечеля това състезание и да положа усилие. Дали съм готов за поста главен прокурор може би ще покаже бъдещето, ако състезанието се развие така, че бъда избран и съответно назначен", заяви Цацаров.

Той поясни, че все пак процедурата е резултат на предложение на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на неговото заявление за съгласие. Цацаров допълни, че се е съгласил да участва, считайки, че 20-годишният му опит в областта на наказателното правораздаване и познаването на проблемите на тази система, е някаква предпоставка за позитивни резултати.

На въпрос дали е имало е някакви договори между него и изпълнителната власт, за да станете Главен прокурор, Цацаров категорично отрече.

Той коментира, че в момента прокуратурата като цяло има един огромен капацитет благодарение на хората, които работят в нея. Проблемите обаче не са в хората, а в системата и в начина, по който тя функционира.

„По дефиниция процедурата е единна и централизирана. Но степента на централизираност в тази система е достигнала степента на един предел, който сам по себе си не позволява на системата да работи пълноценно. А на системата й трябва малко въздух, още повече въздух след това – глътка въздух, трябва й вътрешно преструктуриране, трябва й ликвидиране на неравномерностите в натоварването", обясни кандидатът за мястото на Борис Велчев.

Според Цацаров  това е един огромен проблем, особено в прокуратурите по места, за решаването на който трябват промени в практиката и начините и подходите на действие, както и по-малко медиен шум.

„ Това означава, че ние трябва да прекратим сценариите, при които обикновено системата произвежда медиен шум в началото на едно разследване и стига до ситуация, при която човек с червена тога е оставен да се обяснява по коридорите на съдебната палата на преследващите го репортери защо е постановена поредната оправдателна присъда. Шумно започналите разследвания трябва да имат и шумен край. Под шумен край разбирам успешен край", обясни Цацаров.

По делото, което се гледаше в Пловдив срещу уволнения председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова заради забавяни знакови дела, Цацаров отговори, че не може да даде отговор на въпроса, защото законът му забранява да коментира конкретни дела, при това висящи дела, особено които са в съдебния окръг, където работи.

„И освен това има един важен принцип – оценката на труда на съдията, тоест дали правилно е гледано делото, не може да бъде дадена така персонално. Тя се дава от горната инстанция при обжалването на присъдата", каза Цацаров.

На въпрос защо в съда, в който работи, има твърде малко оправдателни присъди, той посочи няколко цифри, според които средният процент оправдани лица в България за 2011 г. и за първото шестмесечие на 2012 г. е в размер на 4.6. Средният процент оправдани лица за първата половина на 2012 г. в Окръжен съд – Пловдив е  бил 7.7%.

„Мога да отговоря с конкретни цифри и за фактите, които са свързани със СРС и за фактите, които са свързани с Европейския съд по правата на човека. Неприятното в цялата история е, че стигаме до една некоректна, в най-меката форма на израза, който ще използвам, – спекулация. И тази спекулация обслужва нуждите на тази процедура, за която говорим", допълни Цацаров.

По неговите думи най-неприятното от всичко това е, че тази спекулация се трупа не толкова на него, защото в крайна сметка той е приел, че ще участва в тази кампания с всички последици, но неприятното е заради колегите му, които са предсатвени като 57 съдии в Окръжен съд - Провдив, „безушни изпълнители на нечия воля", което било  клевета.

„Не възприемам цялата тази история като най-великата цел на живота ми. Не е това смисълът на един човешки живот", каза Цацаров по повод евентуална загуба на овакантения пост за главен прокурор.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #Окръжен съд - Пловдив #Мирослава Тодорова #Висш съдебен съвет #ВСС #избор #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници