Мира Радева: Българското общество е в плен на патриархалните нагласи

Мира Радева: Българското общество е в плен на патриархалните нагласи

стоп кадър

A A+ A++ A

"Българското общество е в плен на патриархалните нагласи, социализмът не ни отърва от тях. Патриархалният модел е базиран върху насилието. Затова модерното общество се опитва да възпитава в друг тип норми”. Това заяви социологът Мира Радева в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според журналиста Едуард Папазян в 90% от случаите тези насилници са възпитавани от майките си. "В българската Конституция на две места е записано какви са правата на жената майка, но никъде не е записано какви са правата на мъжа баща”, каза още журналистът. От социалните мрежи също идват моделите на поведение, смята той. А на съдържанието в интернет на хартия има регулация, но де факто няма, добави Папазян.

Мира Радева даде пример, че покрай младите хора забравихме, че деца пребиват възрастните си родители, за да им вземат пенсиите. „Сигнали се подават, но самите родители не искат да свидетелстват срещу децата си. Солидарна съм с хората, които заявяват: „Вие сега ли осъзнахте, че в българското общество има насилие”, каза тя.

По думите ѝ от вербалната агресия лесно се стига и до физическа. "Българският елит е длъжник на обществото ни, защото той е призван да води, да показва стандарти и морал", смята Радева.

Едуард Папазян обърна внимание и на законовото положение, според което за да обърнат внимание на сигнал за домашно насилие, трябва да си подал три сигнала - тоест, да са те пребили три пъти.

#Мира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници