Първан Симеонов: Налагането на черно-бяло мислене е игра с огъня

Първан Симеонов: Налагането на черно-бяло мислене е игра с огъня

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

"От няколко месеца в България текат битки за символи, за ценности, за историята. Всеки път, когато текат такива битки, има опасност да направим от нищо нещо, да създадем повече проблеми. Темата за домашното насилие се превърна в част от тези символни борби. Борбата на символи у нас е опасна, защото сме умерени и балансирани като народ, но тези битки правят крайностите силни".

Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов, "Галъп Интернешънъл".

И допълни, че едните правят това, за да компенсират загубата на електорат - "този тон се задава от прозападните либерали в България", а другата страна са "Възраждане", "което не си поплюва", и президентът, "който стъпва в подобна ниша".

"Всеки един символ е зараснала рана. По-добре да не я пипаш. Като това с националния празник - самата смяна на датата ще настрои хора срещу хора и ще създаде проблем, където не го е имало. Надявам се тази спирала да прекъсне. По-умният трябва да спре".

Според него има опити за политизация на автентичното недоволство на обществото спрямо домашното насилие - либералите и крайните консерватори вървят в крайни посоки.

В предаването "12+3" Симеонов каза още:

"Ние сме на Балканите. За да говорим за тези проблеми на нашето общество, трябва да го правим на наш език. Много често ние, прозападни натовци и европейци, говорим по всички теми - от Covid през войната, на непонятен за повечето хора език. Политическият елит и говорителите трябва да имаме минималната интелигентност, адаптивност и мъдрост да знаем каква е нашата публика. Сегашното управление надценява подкрепата си и надценява легитимността си да прави такива неща. В резултат се виждат законодателни недомислици... Когато сбъркаш регистъра, по който говориш на собствените си хора, не се учудвай, че на следващите избори хората ще предпочетат твой опонент".

Той предупреди за рисковете от прекаляването:

"Ние си играем лековато с неща, заради които на Балканите имаше пожари. Досега България се опази от такива пожари. Задълбочаването на битките за миналото, за символите, налагането на черно-бяло мислене, е игра с огъня".


#Първан Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници