Лихвите растат до края на годината, рефинансирайте

Лихвите растат до края на годината, рефинансирайте
A A+ A++ A

Лихвите плавно растат през последните месеци, а кредитирането набира скорост, твърдят експерти. За какво да сме подготвени и какво да очакваме – коментираха пред bTV икономистът Владимир Сиркаров, кредитният консултант Тихомир Тошев и Богомил Николов от "Активни потребители".

„Има активен пазар на имотите, въпреки че вече четвърто поредно тримесечие броят на направените сделки намалява, търсенето на ипотечни кредити е голямо, има ниска безработица и ръст на доходите. Цялата тази ситуация предполага, че българинът се чувства по-спокоен и когато има нужда от кредитиране, да посяга към него и да го прави“, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Ситуацията в България е доста по-различна от тази, която наблюдаваме в Западна Европа и САЩ. Тук повишаването на лихвите и усещането от затягането на паричната политика от Европейската централна банка ще се усети със сигурност, но този процес ще бъде малко по-бавен, което е позитивна новина. Причините са основно три – в България нямаме толкова развит финансов сектор в сравнение със Западна Европа и особено със САЩ. Така ефектите от едни по-сериозни турбуленции ще дойдат в един по-лек мащаб. Банковият сектор в България е доста добре капитализиран и ликвиден и това дава възможност за буфери за преминаване на този процес възможно по-леко и вдигането на лихвите може да по-плавно. Охлаждането на икономиката, което наблюдаваме в редица страни от ЕС, тук ще дойде отново с леко забавяне, което е важно по отношение на лихвите и финансовите условия, свързани с кредитирането. Важно е в какво състояние е реалната икономика, но и тук до края ще видим забавяне, неизбежно е това, а това ще доведе до плавно повишаване на лихвите. До края на годината ще има такова“, обясни икономистът Владимир Сиркаров.

„За нас като потребителска организация големият проблем е в съдържанието на договорите, защото те се изготвят едностранно от банките и кредитиращите институции. Ако трябва да напишете договор, ще го направите по-максимално изгодния за вас начин, което не е задължително да удовлетворява другата страна. Ние като потребители не сме свикнали да бъдем взискателни и критични към това съдържание – каквото ни дадат, това подписваме“, коментира Богомил Николов от "Активни потребители".

„Като казвате, че предстои повишаване на лихвите, ще ви кажа, че това вече се случва. Моята лихва е пораснала с 2% за последната една година“, посочи още той.

Богомил Николов вижда проблем и в таксите, за които според него трябва да се вземат някакви мерки.
Специалистът посочи, че бързите кредити трябва да бъдат само крайна мярка, а кредитната карта е много по-добър вариант.

"Има много отделни случаи, в които лихвата е скочила, това лято обаче, все още и в момента, лихвите са много горещи, има промоционални оферти по ипотечните кредити, които изтичат в края на септември, които са на нива и на 2018, 2019, 2020 г. Ако на някой лихвата му е скочила, сега е моментът да рефинансира. Нормално е, когато има дългосрочни кредити от 20-30 години, лихвата да се променя, рефинансирайте кредита си, ще свалите лихвата си и ще тръгнете от по-ниска база при следващото увеличение", посочи Тихомир Тошев.

"В никакъв случай не теглете бързи кредити, има голям проблем с тях. В парламента трябва най-накрая да регулира този пазар. Не теглете бързи кредити за суми над 500 лева. Виждал съм договор, според който теглиш 3000 лева, а след три години трябва да върнеш 8500 лева. Това е убийствено", призова той.

#лихви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници