И България ведно с ЕС ще плаща лихвите по еврозаемите на Украйна

И България ведно с ЕС ще плаща лихвите по еврозаемите на Украйна

ФБ/Мария Габриел

A A+ A++ A

В подкрепа на Украйна България ще се включи в европейска инициатива, която цели да облекчи дълговото бреме на воюващата страна. Затова Народното събрание трябва да одобри споразумение с Европейската комисия, засягащо предоставянето на макрофинансова помощ на Киев. Това споразумение вече беше подкрепено от бюджетната комисия на Народното събрание и се очаква същото да стане и в пленарната зала.

Става въпрос за програма, по която ЕС е обещал да даде на Украйна заеми до 18 млрд. евро с преференциални условия. Около половината от тези пари вече са изплатени. Сред изгодните условия за Киев е това, че съюзът може да поеме лихвите по заемите – т.нар. лихвена субсидия. Така допълнително ще облекчи страната от финансовата тежест по обслужването на заемите.

През февруари т.г. украинското финансово министерство е подало искане пред ЕС да поеме лихвените разходи. Оказва се обаче, че бюджетът на съюза, който е за периода 2021-2027 г., е неподготвен да поеме изцяло лихвената субсидия. Затова след преговори между ЕК и страните-членки е било решено последните да запълнят липсващата сума чрез доброволни вноски. Подаването им трябва да започне от първото тримесечие на 2024 г. и да продължи до края на 2027 г.

За България сумата ще възлиза на максимум 13 670 648 евро за целия период. Това са 26 737 463.48 лв. или по 6 684 365.87 лв. годишно. Вноската е изчислена на базата на дела на националния ни доход спрямо общия доход на ЕС. Същият подход е използван за всички останали държави.

Окончателният размер на вноската за 2024 г. ще се разбере до края на януари, тъй като по това време лихвените проценти на заемите ще бъдат напълно фиксирани. Възможно е споразумението да бъде преразгледано, ако окончателните разходи за лихвената субсидия надхвърлят предвидената обща сума.

Като одобрява споразумението с ЕК, България, както и всяка друга страна-членка, се задължава да предостави при поискване съответните вноски. Споразумението е категорично, че няма да се изисква една страна да покрива задълженията на друга.

Автор: Людмил Илиев, "Сега"

#ЕС #заеми #лихви #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници