Тленните останки на дядо Максим пристигнаха в Троянския манастир

Тленните останки на дядо Максим пристигнаха в Троянския манастир
Докато чакаха пристигането на тлените останки на Негово Светейшество пред манастира се събраха стотици души. Снимка: БТА
A A+ A++ A

Кортежът с тленните останки на Негово Светейшество патриарх Максим пристигна в Троянската Света обител.

Докато чакаха пристигането на тлените останки на Негово Светейшество пред манастира се събраха стотици, сред които много духовници и представители на светската власт.

Процесията премина под звуците на траурни песнопения и църковни камбани. Повечето от присъстващите запалиха свещи, предаде БГНЕС.

Траурната процесия е предвождана от Знеполския епископ Йоан и от митрополит Николай.

Стотици миряни очакват да се простят с главата на Българската православна църква. По-рано в петък опашка се оформи пред църквата, където желаещите влизат да запалят свещ и да отправят своята молитва.

Няколко свещника бяха извадени извън църквата, за да има къде всички желаещи да поставят свещите си. Сред тълпите от хора има голям брой монаси, които пазят за реда сред поклонниците.

Негово Светейшество ще бъде погребан зад иконата на Св. Богородица Троеручица в скромен кът, както е пожелал самият патриарх Максим.

Той най-вероятно ще бъде погребан без короната си, но ще бъде покрит с бяло патриаршеско було.

В Троянския манастир предстои отслужване на кратка заупокойна молитва, след което тялото на патриарх Максим ще бъде положено в гроба и с това ще завърши цялата церемония, която започна сутринта с Божествена Света Литургия, опело и завършва с полагането на тленните останки на патриарха в Троянския манастир.

Великотърновският митрополит Григорий ще води церемонията по погребението на патриарх Максим в Троянския манастир, която ще започне с кратка заупокойна молитва.

#патриарх Максим #Троянския манастир #епископ Йоан #митрополит Николай #Българската православна църква #митрополит Григорий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници