Цакат ни яко: Токът за домакинствата поскъпва с 35% в разгара на зимата

Цакат ни яко: Токът за домакинствата поскъпва с 35% в разгара на зимата
A A+ A++ A

Промените в Закона за енергетиката може да ни сюрпризират с драстично поскъпване на електроенергията за бита посред зима. Възможно е 35% увеличение на цената, пише „Телеграф“.

Това потвърди и бившият шеф на парламентарната енергийна комисия, на БЕХ и на АЕЦ Валентин Николов.

Населението ще остане на регулирания пазар до края на 2025 г. и чак след това то ще бъде пратено на борсата, предвиждат промени в Закона за енергетиката.

Причината е, че проектът предлага от 1 януари 2024 г. да се махне общественият доставчик НЕК, който сега миксира тока за регулирания пазар по определени от КЕВР цени и количества, продава я на крайните снабдители “Електрохолд продажби”, “ЕВН България Електроснабдяване” и “Енерго-Про Продажби”, а те на домакинствата на цена, определена от регулатора.

Проблем

Крайните снабдители и търговски фирми, които ще доставят електроенергия на населението, ще я купуват от борсата или през платформи от самите предприятия производители.

Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ трябва да компенсира разходите, които са над себестойност за битовите потребители.

Но тук могат да станат големи манипулации, предупреди Валентин Николов.

„Много неща трябва да се обмислят, преди да се приеме законът. Може да се източи фондът, трябва да е ясно кой ще го захранва, по какъв начин ще се следи“.

До момента се предвиждат компенсации за тока за бизнеса (тоест за крайните снабдители) за количества на цена над 200 лева за мвтч.

Ако крайните снабдители и търговците продават тока за бита по 200 лв. на мвтч, не се предвижда компенсация. Като се сравни тази цена със сегашната за бита, се вижда, че ще има 35% увеличение.

„Да, най-вероятно“, потвърди Валентин Николов.

Общо бизнесът и битът потребяват 34 тераватчаса електроенергия, от тях населението консумира между 12 и 14 тераватчаса.

Като се изсипе такова голямо количество електроенергия на борсата, която търговците искат да купят, при всички случаи цената ще върви нагоре, поясни Николов.

Определение

Домакинство ще се счита за енергийно бедно, ако след плащане на сметките за отопление и ток му останат по-малко пари от линията на бедност на човек.

При 526 лева линия на бедност за човек от януари 2024 година на семейството трябва да му остава по-малко от тази минимална сума, за да се приеме за енергийно бедно.

Определянето кое домакинство е енергийно бедно и ще има право на помощ ще се реши с наредба, приета от Министерския съвет по предложение на министрите на енергетиката, регионалното развитие и труда и социалната политика.

#ток #тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници