Ново 20: Садистът Георги отрича да е обезобразил Дебора, при нея имало друг мъж, който вече е разпитван

Ново 20: Садистът Георги отрича да е обезобразил Дебора, при нея имало друг мъж, който вече е разпитван

Капитал

A A+ A++ A

През изминалата седмица в България се случи нещо невиждано. Стотици хиляди хора, в различни градове - на различна възраст, с различни възгледи, различна култура и т.н., реагираха като един и излязоха на протест срещу насилието над жени.

Поводът е малтретираната 18-годишна Дебора Михайлова от Стара Загора, пише в свое разследване Поли Паунова от в-к "Капитал". А по-дълбоката причина - стотиците насилвани, изтезавани, унижавани жени, чиито случаи често остават по различни причини без последствия за насилниците. Ето защо възгласът, който се чу в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кърджали и други градове - "Нито една повече", беше колкото отчаян, толкова и заплашителен. Отчаян, защото обществото напълно основателно се усеща оставено само на себе си - без институции, без грижа, без гарант за правила и ред. Заплашителен, защото изоставеното общество лесно може да се превърне в раздаваща собствено правосъдие тълпа.

Усетили назряващия гняв, полиция и прокуратура се задействаха, съдийският състав, оставил на свобода предполагаемия насилник на Дебора, даде пресконференция, болницата освободи съдебния лекар, изготвил експертизата за нараняванията на Дебора, до решаване на случая, а депутатите инициираха експресни промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие. Тези реакции, макар и ситуационни, успяха да тушират донякъде недоволството. С тях обаче темата далеч не се изчерпва, въпреки че в стихийните действия на институциите прозира точно такъв стремеж.

С охладняването на емоциите въпросите около издевателството в Стара Загора стават все повече. И поставят още по-ребром проблема за сигурността и справедливостта. Проверка на "Капитал" показва, че макар и изнесен в медиите, случаят на Дебора Михайлова далеч не е разказан нито цялостно, нито прецизно. Голяма част от информацията, свързана с извършеното насилие, не получава гласност. Впечатление прави, че медиите, вместо да "задълбаят" във фактите по случая, се плъзнаха по повърхността му с кликбейт заглавия, които да привлекат по-голям интерес.

Така например няколко онлайн издания съобщиха за "400 удара с нож", а други, че предполагаемият извършител Георги Георгиев е "в неизвестност". Малко обаче провериха информацията детайлно.

Затова и за хората остана неизвестно, че сред кориците на делото например има свидетел, който твърди, че е закарал Георгиев до Стара Загора (което той отрича и твърди, че има алиби), а малко по-рано в жилището на Дебора е имало друг мъж (който впоследствие е разпитван три пъти). Никъде в документите по досъдебното производство не се и споменават 400 шева, подобно нещо не твърди и лекарят, пръв приел момичето - д-р Стоян Петров, защото по собствените му думи не ги е броил. Но пък от съдебномедицинската експертиза става ясно, че някои от разрезите са с дължина до 26 см. Съществува дори разрез с дълбочина до 2 см.

В следващите редове ще опитаме да подредим хронологично постъпвалата от различни места информация по случая, стъпвайки и на разкази на информация от близки до разследващите, документация от делото, с която "Капитал" разполага, както и съдебномедицинската експертиза, изготвена след хоспитализацията на Дебора в болницата в Стара Загора. За да изясним детайлите по казуса с издевателството, ще започнем от самото му начало.

26 юни, 23:30 ч.

На 26 юни в 23:30 ч. на телефон 112 постъпва сигнал с подател Пенка Гайдарова. Тя съобщава, че съседката ѝ Дебора Михайлова е потърсила помощ, отивайки в нейния апартамент с прорезни рани и окървавена. Десет минути по-късно, в 23:40, на посочения адрес идва екип от 1-во РПУ - Стара Загора. Впоследствие Дебора е откарана в Спешна помощ, където обработката на травмите ѝ продължава около 3 часа по данни на д-р Стоян Петров, който е приел младата жена.

Пред "Капитал" д-р Петров отказа да конкретизира колко шева е направил по тялото на момичето. "Когато се налага да шием - шием, не броим", каза той. Но описа раните и местоположението им. "Разрезите се намираха предимно от лявата страна, а някои бяха с дълбочина до 2 см. Обработил съм около 20 рани", обясни той.

Раните

Неговите думи съвпадат със заключението на съдебния лекар д-р Теодор Стаматов, с което "Капитал" разполага. В изготвената от него съдебномедицинска експертиза 110/2023 от 29 юни са описани същите стряскащи данни. Впечатление в целия документ прави, че констатираните наранявания са струпани предимно в лявата част на тялото. Охлузванията по главата на Дебора също са в лявата част. Там е остригана, с очевиден натиск (за да се причинят охлузванията) и косата на младата жена.

Извадки от съдебно-медицинската експертиза на Дебора Михалова.

Извадки от съдебно-медицинската експертиза на Дебора Михалова.

Общо раните са 21. Разрезите са с различна дължина - от 1 до 26 см. Лекарят твърди в заключението си, че те съответстват на посочения макетен нож. Съдебният медик констатира също и "сътресение на мозъка, както и оток, кръвонасядания и охлузвания на лява лицева половина и клепачите на лявото око, кръвоизлив под слизестата обвивка на лявата очна ябълка и счупване на предната стена на горночелюстната пазуха в ляво".

Колко са мъжете (26 юни, около 20 часа)

От документите по разследването се изяснява как е протекла фаталната вечер на младото момиче, като там се появява информация за гост, който тя е имала по-рано.

Близки до разследващите установяват, че около 20 ч. същата вечер в дома на Дебора Михайлова е отишъл Р.Б. - неин бивш приятел. По нейните думи той си тръгва след около час, тоест в 21 ч. След това тя отива до магазина, за да си купи чипс и бисквити. След като се прибира около 22 ч., влиза в банята. След това отива в детската стая на апартамента. Тя обитава жилището с втория си баща, който към онзи момент по данни, с които "Капитал" разполага от близки до разследващите, е разделен с биологичната ѝ майка. Михайлов обаче същата вечер не се прибира, става ясно от информация от близки до разследването.

Р.Б. е разпитван три пъти, твърдят запознати с разследването. Осиновителят на Дебора също е разпитван. В показанията си Р.Б. разказва, че преди случая е забелязал синини на крака на Дебора, за които тя казала, че са се появили при "спречкване с танцьорка". По негови думи тя е разказала, че тази танцьорка я е "поръчала". След побоя обаче е казала, че синината е от предишно спречкване с Георгиев.

26 юни, 23:00 ч.: чатът, алибито, свидетелите

Впоследствие Дебора си разменя съобщения в Instagram с обвиняемия Георги Георгиев. Следва видеоразговор между тях. В снетите обяснения на обвиняемия той твърди, че разговорът им е бил в 23:10, а той по това време се е намирал на рожден ден в село Братя Кунчеви. Пред разследващите 26-годишният мъж казва, че не е "мърдал" от там. Посочва и свидетел, който може да потвърди алибито му - Х.С.С. - 91-ви набор, от същото село, който бил негов домакин.

Х.С.С. още не е разпитан, но в противоречие с думите на Георгиев разследващите откриват свидетел, който твърди друго. Става дума за мъж с инициали М.Т.М., който казва че е закарал обвиняемия Георги Георгиев от с. Братя Кунчеви до Стара Загора. Кой казва истината тепърва ще се установява с експертизи, изискване на записи от пътни камери на АПИ и прочие.

26 юни, минутите на насилието между 23:00 и 23:30 ч.

Към този момент от разследването се предполага, че най-вероятно бруталното насилие над Дебора се е случило между 23 и 23:30 ч. По-разширеният часови диапазон е между 22:30 и 23:30. Със сигурност ще може да се каже след техническите експертизи на чатовете в Instagram.

Според показанията на младата жена тя е нападната от мъж, облечен изцяло в черни дрехи, със сини медицински ръкавици на двете ръце и с поставена черна маска на лицето, която обхващала цялата глава с отвор само за очите.

В първите си показания тя говори за "двама мъже с качулки". Разминаването обаче може да се дължи на преживения ужас.

Дебора казва пред разследващите, че е загубила съзнание. В показанията ѝ ден след нападението, тоест на 27 юни, тя сочи, че не може да е сигурна кой е бил мъжът, когото е видяла в стаята си, тъй като е бил с черни дрехи и с маска, но под маската видяла черна щръкнала брада. На следващия ден - 28 юни, казва, че под маската се е виждала брада, каквато е имал Георги, и че ѝ замирисало на парфюма му.

Запознати с разследването коментираха пред "Капитал", че за да се установи какво се е случило, са разпитали и две съседки на Михайлови. Едната е подалата сигнала, от която Дебора е потърсила помощ, а другата е възрастна жена, прибрала се от работа около 22 часа. И двете не са чули никакви шумове от боричкане или викове за помощ. Гайдарова е съобщила, твърдят от разследването, че е чула шум като от падане на предмет, но единичен.

Други данни за нападателя засега няма. Намерена е следа от мъжка обувка в жилището на Михайлови. Дирята е с кръв, но засега не е установено кога е попаднала кръвта там - преди или след оставянето на отпечатъка. По време на разследването са иззети и дрехите, и обувките на обвиняемия Георги Георгиев, но към момента трасологичната експертиза и тази за биологичен материал от дрехите не са готови.

При освидетелстването на обвиняемия не са намерени наранявания, които да могат да бъдат свързани с нападението, както и с нанасянето на ударите, така и със защита от евентуална отбрана на пострадалата. Все пак трябва да се има предвид, че пострадалата твърди, че е загубила съзнание.

В жилището на Михайлови са открити черна маска и макетен нож. По него обаче не е имало материал от обвиняемия. Ръкавици не са намерени. Засега не е открита и машинката, с която е остригана косата от лявата част на главата на Дебора.

1 юли, действията на прокуратурата и съда

Всички тези данни, преплетени твърдения и противоречиви показания на свидетели са нелеки за разследване. По голяма част от тях и до момента няма яснота. Единствената готова към момента на влизането на досъдебното производство в съда експертиза е съдебномедицинската.

Първото досъдебно производство по случая е образувано от Десислава Първанова от Районната прокуратура в Стара Загора. Тя повдига на обвинение на Георгиев за нанасяне на средна телесна повреда. Това е престъпление от общ характер, което се наказва със затвор до шест години.

Това обвинение предвижда налагане на мярка за неотклонение и затова обвиняемият първо е задържан с прокурорско постановление за 72 часа, а след това, на 1 юли, Районният съд в Стара Загора уважава искането на разследващите за постоянния му арест.

Съдът се съгласява, че по случая има данни за средна телесна повреда, приемайки, че е налице и обосновано предположение, че извършител е обвиняемият. Посочва и неговото обременено криминално минало (от януари 2023 г. Георгиев е в пробация за лека телесна повреда), от което се извежда опасност да се укрие.

5 юли, прокуратурата иска отмяна на ареста

Георгиев отрича обвиненията. Стига се до втора съдебна инстанция в досъдебното производство. Това означава, че Окръжен съд - Стара Загора, трябва да се произнесе по мярката за неотклонение. Важно да се отбележи е, че мярката за неотклонение не е наказание, не е и присъда - тя урежда къде обвиненият ще изчака внасянето на обвинителния акт (в случай че до такъв се стигне) - в ареста, на свобода срещу гаранция и т.н.

Заседанието на Окръжен съд - Стара Загора, е на 5 юли. От съдебния протокол става ясно че явилият се в залата заместник окръжен прокурор на града Георги Видев иска втората инстанция да отмени ареста на обвиняемия, позовавайки се на медицинската експертиза, според която в случая има данни само за лека телесна повреда.

Видев изобщо не е споменал особено мъчителния начин, по който са нанесени нараняванията (това не се случва и на първата инстанция, но тогава прокурорката ползва други аргументи). Видев не е изтъкнал и криминалното минало на Георгиев, който е осъждан за предишни квалифицирани леки телесни повреди, като по време на нападението е бил в условията на пробация, постановена от съда през януари.

Докладчикът по делото съдия Татяна Гьонева и съдебният състав дават всички знаци, че не харесват факта, че ще освободят обвиняемия. Подчертава се неколкократно, че деянието характеризира насилника като особено жесток и че извършено е било мъчително за жертвата. По никакъв начин не е приета версията на Георгиев, която прехвърля вината върху жертвата, че едва ли не сама се е наранила поради някаква наркомания, за която и адвокатът му казва в жалбата, че няма доказателства.

В крайна сметка съдът посочва, че данните по делото (експертизата) водят до извода, че въпреки цялата си жестокост нараняването правно се квалифицира като "лека телесна повреда", защото опасност за живота няма, както изисква НК. Освен това и прокурорът настоява за освобождаването му.

28 юли: медиите, гражданите

Така в началото на юли Георгиев е освободен от следствения арест. Какви действия са предприети по разследването след това не е известно.

На 28 юли случаят става медийно известен. Гражданската реакция е незабавна, а семейството на Дебора посочва Георгиев като извършител. В големите градове на страната започва подготовка на протести.

В социалните мрежи се появяват снимки на разрезите по тялото на 18-годишното момиче. Протестиращите настояват за оставки на прокурорите, съдиите, съдебния лекар и бързи поправки в НК.

В първите 24 часа институциите в България изглеждаха в патова ситуация. Големият проблем е, че никой от разследващите дори не опита да внесе яснота в случая. Както винаги, при дефицит на информация от социалните медии тръгнаха всевъзможни слухове. Включително, че Георги Георгиев вече е избягал и се е укрил от правосъдието. Пресцентровете мълчаха.

30 юли, МВР: Къде и кога е задържан повторно Георгиев

Първите изявления на разследващите в Стара Загора по случая дойдоха на 30 юли, тоест повече от месец след посегателството срещу Дебора Михайлова.

По време на брифинга директорът на полицията в Стара Загора старши комисар Лазар Христов не можа да отговори защо случаят отсъства от полицейските бюлетини. Според полицейския шеф Георгиев е бил обявен за общодържавно издирване, след като не бил открит на адреса си в село Братя Кунчеви при осем посещения и претърсвания на жилището на родителите му, с които той живеел. Призовката за разпит на Георгиев е била връчена на един от двамата му адвокати - Валентин Димитров, в 01 часа след полунощ при насрочен час за разпит 8 ч. сутринта на 30 юли.

Именно тогава полицията разкрива и друго престъпление, което остава загадка защо не е било разкрито преди това - закана за убийство от Георгиев към Дебора, която той й изпратил чрез интернет приложение.

Пътувайки към полицията в града, Георгиев е задържан на влизане в Стара Загора.

31 юли, новото обвинение

Така на 31 юли, в понеделник, беше внесено новото искане за постоянното му задържане, което беше разгледано и уважено по време на закрито заседание на съда.

Прокуратурата посочи, че Георгиев е изпратил на пострадалата две текстови съобщения, в които се е заканил да я убие, след което на 26 юни "е пристъпил към реално изпълнение на отправените към пострадалата закани".

2 август, нова проверка

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е започнала проверка по сигнал на Божидара Овчарова - "Мис Стара Загора 2018" - за системен тормоз и изнудване на млади жени в града от страна на "колекционери на голи снимки".

Овчарова публикува клип в TikTok, в който твърди, че бруталното нападение над 18-годишно момиче с макетен нож и остригване на главата не е първият подобен случай.

Тя твърди, че Дебора е поредната "остригана и пребита", като казва още, че в Стара Загора "постижението на живота ти е да си с охрана - там те са най-високо в пирамидата". От Районната прокуратура в Стара Загора са се самосезирали по случая.

Всичко дотук показва, че пред разследващите стои сложен казус, който изисква отговорно и прецизно свършена работа, за да не залитне търсенето на справедливост в другата крайност - бързи обвинения, без задълбочено разследване на случая.

#Стара Загора #дебора михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници