За 10-а поредна година по улиците на Стара Загора шества 300-метров национален флаг

За 10-а поредна година по улиците на Стара Загора шества 300-метров национален флаг

Община Стара Загора

A A+ A++ A

За поредна - десета година, в Стара Загора шествието в чест на Националния празник Трети март бе поведено от тристаметровия национален флаг. В похода на националния трибагреник се включиха почетна гвардейска част и стотици старозагорци.

Началото на празничния и възпоменателен ден започна с молебен за България в катедралния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" отслужен от старозагорското свещеничество.

Венци и цветя на признателност пред саможертвата на загиналите за освобождението на България и Стара Загора бяха положени пред паметниците на "Защитниците на Стара Загора", Мавзолея– костница "19 юлий 1877”, на "Трета опълченска дружина и подп. Калитин", на "Загиналите войни в Джуранлийския бой", на "Загиналите във войните старозагорци" и на "Старозагорското въстание".

В 10.30 ч. с тържествен ритуал бе издигнато Националното знаме на Република България на площада пред Общината.

Паметното шествие "За свободата…да развеем българското знаме" пое с тристаметровия трибагреник към Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". За поредна година в празничната процесия се включиха стотици жители и гости на града.

Официалните лица, начело с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и правосъдния министър Атанас Славов и много граждани поднесоха венци и цветя в памет на героите загинали за освобождението ни пред мемориала.

"Трети март е съкровена дата в нашите сърца", каза по повод Националния празник пред старозагорци кметът Живко Тодоров.

Кметството и НЧ "Пробуда - 1928" с. Змейово отдадоха почит към Националния празник на България с възстановката "Отзвук от Шипка". В нея участваха самодейци от НЧ "Развитие - 1878" с. Дълбоки - общ. Стара Загора, ученици от XI ОУ "Николай Лилиев" гр. Стара Загора, Българска федерация на любителите на историческо оръжие "Поп Минчо Кънчев" гр. Стара Загора и членове от Национално дружество "Традиция" от градовете: Стара Загора, Нова Загора и Сливен, съобщи радио Стара Загора.

#Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници