Ню Йорк въведе суров режим на бензиностанциите

Ню Йорк въведе суров режим на бензиностанциите
По нареждане на кмета на мегаполиса Майкъл Блумбърг един ден ще зареждат само тези с „четни" номера , а на другия - само тези с „нечетни". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ограничителен режим беше въведен по бензиностанциите в Ню Йорк заради недостиг на горива, предизвикан от урагана „Санди".

По нареждане на кмета на мегаполиса Майкъл Блумбърг от петък сутринта колите ще се редуват според последната цифра от регистрационния номер. Един ден ще зареждат само тези с „четни" номера , а на другия - само тези с „нечетни", предаде „Дневник".

За аварийните коли, автобусите, такситата и някои специални категории превозни средства няма ограничения.

По думите на кмета 10 дни след като ураганът премина през Ню Йорк работят едва 25% от бензиностанциите в многомилионния град.

Същият режим вече действа в тежко поразеният щат Ню Джърси, където в четвъртък се стовари снежна буря. Тя вече изсипа около 30 см за едно денонощие в Кънектикът, а над района духат ветрове със скорост от 80 км в час. Това отново прекъсна тока на около 300 000 домакинства.

Според властите дефицитът на горива може да продължи - включително защото бензиностанциите са без ток - още седмици наред.

Майкъл Блумбърг също предупреди, че режимът може да се запази дълго, но той не е кой знае какво неудобство, когато се настроиш по него.

„Господ ни мрази", написа таблоидът „Ню Йорк Поуст", след като топлото и сухо време за часове се смени със студ и 15 см сняг.

Губернаторът Андрю Куомо, който посочи икономически щети от урагана в рамките на 50 млрд. долара (33 млрд. от тях само в щата Ню Йорк) се нахвърли с критики върху енергийните компании, които държат толкова дълго хората без ток.

Близо 715 000 къщи и предприятия в района са без захранване и в последните 24 часа броят им се увеличи с 43 000.

Андрю Куомо заяви, че енергийният сектор действа в система от 50-те години, която на теория би трябвало да се регулира от държавата, но в действителност фирмите за комунални услуги са се превърнали в монополни бюрокрации, нуждаещи се от основен ремонт.

„Това е безлика бюрокрация, която е монопол, действащ с много малко стимул да се промени или под минимална заплаха от санкции. Те предадоха клиентите си," каза губернаторът.

#ураган „Санди" #Ню Йорк #бензин #бензиностанция #Майкъл Блумбърг #кмет на Ню Йорк #Ню Джърси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници