Гумите, климатикът в колата, умората – за какво трябва да внимаваме при шофиране през лятото

Гумите, климатикът в колата, умората – за какво трябва да внимаваме при шофиране през лятото

pixabay

A A+ A++ A

Предизвикателството да шофираме в летни условия е същото като това да шофираме в зимни условия. Това каза автомобилният състезател и сертифициран одитор по стандарта за пътна безопасност Александър Димитров пред агенция "Фокус".

"Преди да тръгнем на път с автомобил, трябва да сме сигурни, че той е технически изправен. Налягането на гумите на автомобила, когато той е натоварен и когато не е, е различно и това е важно да бъде взето предвид, за да осигурим добро сцепление с асфалта", отбеляза експертът.

Важно е да предвидим почивки, особено при дълъг път. При първи признаци на умора е важно да се спазват няколко основни правила. "Когато почувстваме умора, трябва да спрем на първото възможно място и да отпочинем. 10-15 минути биха могли да ни заредят и да помогнат да запазим себе си, семейството си и околните. Когато пътуваме, винаги правим седалката да ни е удобна, да ни е комфортно и да се чувстваме добре, а това е едни от факторите, които ни предразполагат към заспиване. Моят съвет е да направим седалката в некомфортно положение – да вдигнем облегалката, да преместим седалката. Рефлексът от дъвченето на дъвка разсейва и не позволява да се унесете. Може да бъде отворен прозорец, за да влиза въздух отвън", изброи Александър Димитров.

Климатикът в автомобила не трябва да е на много ниски градуси, за да не се стига до топлинен шок за организма при излизане от превозното средство, посъветва още Александър Димитров.

Експертът заяви, че всесезонните гуми не са подходящи за условията в страната ни. "Всесезонната гума е направена за съвсем различен климат. Винаги съм апелирал хората да карат със зимни и летни гуми. Апелирам да не се купуват гуми втора употреба, да се подменят на няколко сезона в зависимост от това колко шофират. Много важно е съхраняването на гумата – температурите също влияят на гумите, състаряват ги и те стават негодни за употреба. Гумите трябва да бъдат в найлон и на проветриво място – в гараж, някъде, където температурите не са прекалено ниски или високи", обясни Димитров.

Аптечка и пожарогасител трябва да присъстват във всеки автомобил, припомни експертът. Важно е да се знае, че пожарогасителят също има технически преглед, който се осъществява на сертифицирани места. Той препоръча да бъде осигурен минимум килограмов пожарогасител. Аптечката се подменя минимум на 2 години, допълни Димитров. Триъгълник също трябва да присъства сред атрибутите на всеки автомобил.

Експертът по пътна безопасност призова пешеходците да бъдат внимателни на пешеходните пътеки. "Съобразявайте се, оглеждайте се и бъдете сигурни, че колата ще може да спре и ви е видяла. Има мъртва зона, мъртва точка, в която шофьорът не ви вижда и просто не може да спре", обясни Димитров.

#кола

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници