Иван Таков: Верността към род, народ и родина са трите стълба, които държат гръбнака и главата ни изправени

Иван Таков: Верността към род, народ и родина са трите стълба, които държат гръбнака и главата ни изправени

БСП - София

A A+ A++ A

Верността към род, народ и родина са трите стълба, които държат гръбнака и главата ни изправени. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по повод 81 години от разстрела на Никола Вапцаров и неговите другари Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов. Отбелязването на годишнината на Гарнизонното стрелбище в София беше организирано от Градския съвет на БСП - София, заедно с Българския антифашистки съюз, Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, членове на Градския съвет на столичните социалисти, народни представители и общински съветници от БСП, родственици на Никола Вапцаров и на неговите другари, както и представители на посолството на Руската федерация в България.

"Всяка година на 23 юли се събираме на Гарнизонното стрелбище, за да отбележим едно трагично събитие, да си припомним една черна страница от българската история. Днес отброяваме 81 години от онзи миг, в който проехтяват фашистките изстрели и слагат край на живота на шестима достойни български мъже. Фашистите обаче тогава не знаят, че с тези истрели обричат на безсмъртие Никола Вапцаров, Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов, каза в словото си Иван Таков. - Саможертвата на Вапцаров, на другарите му и на още хиляди герои са кървавият данък, който България плаща, за да не бъде отново разкъсана след Втората световна война като съюзник на нацистка Германия".

Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че левите идеи и идеали, мечтата за един по-справедлив и по-добър свят не може да бъдат унищожени с куршуми, а доказателство за това е безсмъртието на Вапцаров и на неговите другари.

"Няма "бронебойни патрони" срещу вярата, дързостта и мечтите, каза още той. - Фактите от историята не може да бъдат изтрити и заличени от агресивните и кресливи безродници. И днес, 81 години след онези зловещи картечни откоси, отнели без време живота на Вапцаров и на неговите другари, борбата на социалистите и антифашистите в България продължава да бъде същата. Бедността и несправедливостта не са победени. Разделението в обществото ни скоростно се разраства, провокирано от вътрешни и външни политически фактори. Фашистките огнища все по-често се разгарят, а омразата изтласква обичта между хората".

Иван Таков изрази тревога от агресивното изкривяване на фактите от историята, според временната конюнктура, което придобива чудовищни размери. "Лъжите и манипулациите предизвикват все по-опасни сблъсъци по оста фашизъм-антифашизъм, отбеляза той. - Лъжата, че в България не е имало фашизъм, прокарвана настоятелно от едно кресливо малцинство, набира все по-голяма популярност сред десните екстремисти. Именно срещу фашизма и ксенофобията, срещу бедността и липсата на справедливост е борбата на Вапцаров и на неговите другари. За вярата в идеалите си всеки от тях плаща с младия си живот. А достойни ли сме ние днес за тяхната саможертва?! Вярваме ли в техните идеали?! Борим ли се за техните каузи?! Реализирахме ли мечтата им?!"

Председателят на БСП - София заяви още, че днес България е точно това, срещу което преди 81 години Вапцаров и неговите другари са се борили и продължи с призив всеки да си отговори честно на въпросите: "Притежаваме ли ние днес тяхната сила, вярата им за по-добро бъдеще? Имаме ли като тях мечта за по-справедлив свят на равните възможности за хората? Или сме се свили в егоизма си, изтрили паметта си и изоставили ценностите си?".

Иван Таков добави, че в днешното бурно време знанието и паметта за миналото и героите са ни жизненоважни. "Разстрел, и след разстрела - Вечност. Любов и Вяра не умират! Поклон пред паметта на Никола Вапцаров, Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов", завърши словото си лидерът на БСП - София.


#Иван Таков #Никола Вапцаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници