Иван Таков: За 16 години ГЕРБ-СДС направи София столица на шокиращите неравенства

Иван Таков: За 16 години ГЕРБ-СДС направи София столица на шокиращите неравенства

прес

A A+ A++ A

За 16 години управление ГЕРБ-СДС направи София столица на шокиращите неравенства. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков в изказването си в началото на последната сесия за този сезон.

"През тези години управляващите наложиха диктатура на пазара, която постави частния интерес и печалбата на малцина над обществения интерес и добрия живот на мнозинството, заяви Иван Таков. - София не е град на концесионерите, подизпълнителите и частните "партньори". София не е пазар. София е град на всички, които живеят на нейната територия. Това е голямата промяна, която предстои. Защото работещите софиянци заслужават друго отношение. Заслужават равни възможности за достъп до обществените блага в града. Заслужават Столична община да работи на принципа "парите, които идват от хората, отиват при хората".

Иван Таков изброи и големите провали на управляващите в София през последните 16 години. "Всеки път преди местни избори чувахме от Йорданка Фандъкова как за 2-3 години ще реши проблема с недостига на места в детските градини и ясли. Резултатът - близо 10 000 деца останаха без места и тази година. Както всяка година - нищо ново. "Топлофикация-София" на практика е във фалит, след като дълговете й надхвърлиха милиард и половина, а интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци претърпя пълен провал, след като генерално беше грешно замислен. Ние наричаме всичко това устойчиво управленско безсилие, некадърност и глупост".

Иван Таков отбеляза, че това са само три от големите провали на ГЕРБ в управлението на столицата. "Те са емблемата на видимата липса на резултати през всичките тези години, добави той. - Зрелищно катастрофираха и с влизането в кварталите, а за "ремонта на ремонта на ремонта", за "хубаво е, но не е готово" и другите подобни находки от градския фолклор заслужават номинация за "Златна малинка" за цялостно творчество".

Председателят на БСП - София изрази притеснение от засилващата се тенденция от подчертано фашистки прояви през последните седмици, в които дейно участие взимат и представители на местната власт. "Тревогата ни идва от нарастващата арогантност на тези профашистки демонстрации в обществото ни. Все по-агресивният десен екстремизъм, целящ да заличи до основи историята, свързана с антифашисткото минало на България, е крайно опасен, предупреди той. - Тази адска политическа идеология не бива да бъде ползвана като димка, която да скрие провалите в управлението на Столична община или да отвлече вниманието ни от съществените въпроси".

Иван Таков изброи всички подобни прояви през последните три месеца - от счупената плоча на Паметника на Съветската армия, през допусната фашистка провокация при честваното на 9-ти май и екстремистките прояви по време на заключителното обществено обсъждане за поставянето на паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България 1923-1944 г., провокирано от кмета на район "Средец". "След всичко това на днешната сесия беше внесен доклад за преименуване на улица, носеща името на Виолета Якова. Тя е смел антифашист, чийто подвиг допринесе монархо-фашистката власт в България да не се обвърже още по-тясно с хитлеристка Германия, добави той. - Планират и изграждане на музей на комунистическия култ в подземията на някогашния мавзолей. Там искат да скрият комунизма. А всъщност се опитват да погребат в него собствените си комплекси. Още от сега мога да им кажа - няма да постигнат успех. Защото комплексите не се погребват, те се лекуват".

Иван Таков се обърна към общинските съветници от групата на Демократична България и ги попита риторично дали са успели в сянката на Паметника на Съветската армия да скрият несъстоятелността си в Столичния общински съвет. "Тук дори проблемът не е толкова в несъстоятелността им като политически субект. Нашата тревога идва от факта, че те не разбират опасността от толкова фриволното им заиграване с една адска политическа идеология, каквато е фашизмът, коментира лидерът на БСП - София. - Нямат памет, нямат знания, нямат страх и им е лесно. Резултат са от омраза, съществуват на основата на омразата, прикриват политическата си немощ чрез омраза към миналото, към комунизма, социализма, антифашизма. Арогантно демонстрират превъзходство над масите, презират хората с минало, отричат се от родителите си, от род и родина... Какво ли ще стане с тях, ако демонтират Паметника на съветската армия, ако скрият всички комунистически артефакти от недалечното минало под земята? В чия сянка ще скрият политическата си несъстоятелност тогава?!".

Лидерът на БСП - София беше категоричен, че този анклав на фашизма в София трябва да бъде разбит. И призова всички демократично мислещи граждани, а не просто наричащи себе си "демократи": "Нека да извоюваме заедно тази победа!".

#Иван Таков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници