Карджов: Спирането на средствата за инфраструктурни проекти ги блокира

Карджов: Спирането на средствата за инфраструктурни проекти ги блокира

Стоп кадър/НОВА - архив

A A+ A++ A

С двете години спиране, като ти отнемат бюджетите и ти сложат нула за инхаус процедурите, ти няма как да продължаваш да работиш. И това забавяне сега ни струва тези 30% отгоре върху цената на автомагистралите. Това каза бившият регионален министър Гроздан Караджов за "РеВизия" по НОВА.

"Спирането на средствата за инфраструктурни проекти ги блокира, постоянно в МРРБ ни беше спирана работата. Оплаквахме се редовно, че не може да се работи така. Когато правихме бюджета през февруари 2022 година, финансовият министър Асен Василев остави 0 лева в сметката за "Хемус". Също толкова имаше и за останалите инхаус договори. Уговорката тогава беше, че на актуализацията през месец май това нещо ще се случи и че там ще фигурира определена цифра, така че да може да продължи строителството. Тъй като и на актуализацията той не добави средства, а за "Хемус" специално се плаща от една специална сметка, която е създадена с решение на Министерския съвет и се изпълнява специален ред, когато в нея има 0 лева, няма физически как да заплатиш вече построеното от фирмите", обясни той.

По думите парите в министерството са били достатъчни. "Беше допусната фатална грешка през февруари, пари по централен бюджет не можеха да дойдат. И това беше грешката на финансовия министър. В други думи, консистентно на нас не беше спирана работата в МРРБ и ние редовно се оплаквахме от това нещо", коментира Караджов.

"Една година ПП повтарят как са незаконни инхаус договорите, как нито една единична цена в тях не е в резултат на конкурсна процедура, а някой си ги е измислил. И че няколко пъти надвишават цените пазарните. Сега обаче всичко е обратното. Давайте да го ускоряваме, вече няма пречки, давайте да плащаме и давайте да индексираме, т.е. да добавим още 1 милиард към общата сметка", заяви той.


#Гроздан Караджов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници