Светкавично! Депутатите окончателно прекратиха концесията на "Лукойл"

Светкавично! Депутатите окончателно прекратиха концесията на "Лукойл"

БГНЕС - архив

A A+ A++ A

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец" беше прекратена. ИТН не участваха в гласуването, а БСП и "Възраждане" бяха против.

В рамките на три дни депутатите придвижиха законопроекта за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Той беше внесен в сряда от лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС и предвижда именно концесията на руската компания да се прекрати в срок от една седмица след гласуване на новите текстове днес. След това министерството на транспорта поема оперативното управление на съоръженията.

От компанията вчера заплашиха със съд заради политическите твърдения за контрабанда и намеренията за прекратяването на концесията, напомня "24 часа".

Днес промяната, касаеща прекратяването на концесията беше приета освен на първо, и на второ четене, което предизвика бурна реакция на хората на Костадин Костадинов, който гласуваха против.

Предложението за бързото приемане на промените дойде от ДПС.

От "Възраждане" се заканиха, че ще сезират КС заради решението на парламента.

БСП определиха днешния парламентарен ден като "най-позорните дни в българската политика и един от най-злокобните в парламентарната практика".

Според лидерката на левицата Корнелия Нинова решението за "Росенец" е било взето без мотивация и оценка на въздействието върху екологията, икономиката и цените.

"Питаме вносителите, ама какво може да ти каже Бойко Борисов за оценка на въздействието на някакъв закон. Той бъкел не разбира от това, ама подписал се на първо място, защото трябва да е ястребът, да се спаси за пореден път кожата от правосъдие. Ще подписва всичко и ще прави всичко, то е ясно", коментира тя.

#Лукойл #„Росенец“ #прекрати #НС #концесия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници