Проучване доказа: В България живеем най-нездравословно - пием, пушим и дебелеем

Проучване доказа: В България живеем най-нездравословно - пием, пушим и дебелеем
A A+ A++ A

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

#проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници