Москва спря кранчето и училището в скандалния комплекс "Камчия" хлопна врати

Москва спря кранчето и училището в скандалния комплекс "Камчия" хлопна врати
A A+ A++ A

Частното училище в курорта „Камчия“ „Юрий Гагарин“, което е част от най-големият детски лагер извън пределите на Руската федерация и собственост на кметското на Москва, затваря врати. В инспекцията по труда във Варна вече е постъпило заявление за съкращаването на повече от 30 души – учители и служители. За ситуацията са били уведомени, но без подробности, и в Регионалното управление на образованието - структура към Министерството на образованието и науката (МОН).

Уведомлението за масовото съкращаване на учителите е по чл.328, ал. 1 от КТ (прекратяване на дейността). Неофициално от работещите в училището стана ясно, че финансирането му от руска страна е било прекратено още след началото на войната в Украйна миналата година и ръководството не може да се справя с издръжката.

Индикации за затваряне на училището имаше и преди година, след като Русия започна война в Украйна, но до спиране на учебната дейност тогава не се стигна.

Освен планираното съкращение на учителите, са прекратени и летните детски лагери, които СОК (спортно-оздравителен комплекс – бел. ред.) „Камчия“ организираше от няколко години, съобщиха родители, записали децата си за тях. Срещу 50 лв. на ден с транспорт от Варна и обратно и с включена храна деца от всякаква националности няколко години подред караха различни образователни занятия в детския лагер „Радуга“ в СОК „Камчия“.

Той и училището са част от комплекса, който през 2008 г., при правителството на Сергей Станишев (2005-2008), България продаде на Москва срещу по-малко от 10 лв. на кв. м. Теренът е 80 дка и се намира в непосредствена близост до устието на река Камчия.

В борда на директорите на СОК „Камчия“ дълги години – между 2007 г. и 2018 г. - беше Станка Шопова. До промените през 1989 г. тя беше близък сътрудник на Тодор Живков и председател на ЦК на ДКМС – младежката комунистическа организация.

С цел улесняване на руската инвестиция кабинетът "Станишев" даде и над 7,5 млн. лева за изграждането на магистрален водопровод към комплекса с дължина 10.5 км.

По-късно в „Камчия“ бяха изградени хотелски и учебни сгради, спортни съоръжения, многофункционални зали, вили и др. На откриването – навръх 9 септември 2010 г., по време на първото правителство на Бойко Борисов, само няколко месеца преди да бъде отстранен със съмнения за корупция, присъстваха и тогавашният московски кмет Юрий Лужков, и самият Борисов.

В годините след това бяха лансирани идеи за прехърлянето на собствеността на СОК „Камчия“ директно на руската държава, превръщането му в културна точка за прокарване на руски интереси в Европа, бизнес инкубатор подобен на Силициевата долина под мотото „Стартъп Евразия“, за който вървеше и активна реклама. Два пъти се стигна и до запор на сметките заради неплатени данъци и такси.

Към края на учебната 2022/2023 г. в училището в "Камчия" са учили около 110 деца от Варна и Бургас. При закриването му те ще бъдат разпределени в училища на територията на двете области.

Таксите за обучение започваха от 8 560 лв. за подготвителната група и стигаха 10 400 лв. за обучаващите се в прогимназиалния курс. 9 999 лв. струва на година да си ученик в гимназиалната степен на образование.

Към днешна дата прием за новата учебна година – 2023/24 г., не е обявен, установи проверка на OFFNews.

Последната публична информация на сайта на комплекса е от 14 февруари 2022 г. - 10 дни преди нахлуването на руската армия в Украйна.

Наскоро депутатът Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) коментира, че България трябва да си отвоюва руския лагер в "Камчия" като следваща точка за откъсване от зависимостта на страната ни от Русия.

Нели Александрова, offnews.bg

#Камчия #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници