Три вълшебни дни ни носят дарове от Вселената

Три вълшебни дни ни носят дарове от Вселената

Pixabay

A A+ A++ A

Това лято се очертава уникално в космическо и енергийно отношение! В него има цели четири суперлуни. Една вече мина - на 3-ти юли, но ни очакват още цели дни вълшебни дати, които ще сбъдват мечти, докато на небето изгравят суперлуни.

Три поредни суперлуни са изключително рядко явление и предстоят на 1 август, 31 август и 29 септември 2023 г.

Суперлуната е астрономическо явление, при което пълнолуние или новолуние възниква, когато луната е в най-близката си точка до земята в своята орбита, наречена перихелий. В резултат на това Луната изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено. Суперлуната се случва приблизително веднъж на всеки 14 месеца.

Дните на суперлунията са силни енергийни дни, които влияят върху съдбата на хората.

Ето какво да очакваме от специалните три дати, които предстоят до края на лятото:

1 август – Пълнолуние и Супер Луна. Древните наричали това явление есетрова Луна, защото по това време въпросната риба се хващала възможно най-лесно. Тази августовска луна има и друго име – Луната на зелената царевица или зърно. Това е втората суперлуна за 2023 г., когато нощното светило ще бъде особено ярко в небето.

31 август – Пълнолуние, Супер Луна и Синя Луна. Земният спътник също ще бъде разположен на противоположната страна на планетата и ще бъде максимално осветен от Слънцето. Това е третото суперлуние за годината и второто пълнолуние за месеца. Нарича се "Синя луна".

29 септември - това е четвъртата и последна суперлуна за годината. Пълната луна на царевицата или Жътварска луна, така са я наричали древните индианци, защото по това време тече жътвата. Тя също така включва концепцията за луна на реколтата – пълнолуние, което идва всяка година по-близо до есенното равноденствие.

Защо суперлуната е толкова специална:

Суперлуната възниква, когато Луната е в най-близката си точка до Земята в своята орбита. Това кара Луната да изглежда по-голяма и по-ярка от нормалното.

Когато Луната е ниско на хоризонта, тя може да създаде илюзията, че е още по-голяма и по-близо до Земята. Това се дължи на оптичен ефект, известен като "ефект на луната", който влияе върху възприемането на размера и разстоянието.

Суперлуните не се случват толкова често. Обикновено по едно суперлуние се случва веднъж на всеки 14 месеца, така че това събитие може да се счита за относително рядко и уникално.

Някои хора вярват, че суперлуната може да повлияе на природни явления като приливи и отливи, както и на времето. Въпреки че научните доказателства за това влияние са ограничени, мнозина все още се наслаждават на това астрономическо явление, пише една.бг.

#суперлуна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници