Дянков: България е една от бедните в ЕС заради 60 години управлявение на комунисти

Дянков: България е една от бедните в ЕС заради 60 години управлявение на комунисти
Дянков пожела в следващите няколко седмици до окончателното приемане на Бюджет 2013 г. да има „все такива успехи". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е една от по-бедните държави в ЕС по една-единствена причина – 60 години комунисти са управлявали страната, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Той посочи България след края на Втората световна война, през 1944 г., когато по среден доход на населението, тя е била равна със съседна Гърция, предаде информационна агенция „Фокус".

„Трябва веднъж завинаги всички да разберат, че когато комунисти или социалисти управляват една държава, само пагубни неща могат да се случат", каза Симеон Дянков.

„Кога сме загубили това първенство спрямо Гърция? През 60-те години, когато комунистите, и след това техните наследници социалистите, са управлявали държавата. Сега на нас ще ни трябват още няколко години, за да настигнем първо Гърция, коментира Дянков.

Министърът посичи, че България вече е надминала Румъния по доходи на глава от населението и постепенно трябва да настига и да надминава останалите държави от ЕС.

Според Дянков това е възможно, но трябва последователна политика, каквато е в Бюджет 2013 г., година след година.

„Законът за държавния бюджет мина на първо четене и то с доста голямо мнозинство. Пожелавам на всичките си колеги финансови министри в Европейския съюз да имат точно този тип дебат за техните бюджети. Абсолютно всички, включително и цялата опозиция, започваха изреченията си с: „България е постигнала финансова стабилност", каза Дянков.

Според него финансовото министерство и в Бюджет 2013 г., и в предишните три бюджета, си е свършило добре работата. Сравненията с всички други икономики в ЕС от гледна точка на финансовата политика са положителни за България.

Дянков пожела в следващите няколко седмици до окончателното приемане на Бюджет 2013 г., който в четвъртък бе приет на първо четене, да има „все такива успехи".

#бюджет #България #икономика #управление #комунисти #Гърция #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници