Партията на Кунева поиска Борисов да иде на разпит за Чакъра

A A+ A++ A

От „България на гражданите" поискаха новият главен прокурор да извика на разпит министър-председателя Бойко Борисов във връзка с делото за Тодор Димов-Чакъра.

Преди дни Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург издаде осъдителна присъда, според която срещу Димов са били неправомерно използвани гранати и други оръжия, несъответстващи със ситуацията, които са довели до излишната му смърт. По това време премиерът е заемал поста главен секретар на МВР и сам е издал водел акцията срещу Чакъра.

Според „България на гражданите" отговорността пада изцяло на Бойко Борисов, който лично е издал заповедта за предприетите неадекватни мерки, предаде Би Ти Ви.

„Тази акция целеше главният секретар да си направи ПР и да изглежда като Батман. Това показва отношението му към органите на реда", възмутени се Тома Биков от „България на гражданите".

От „България на гражданите" заявиха, че заради решението на Европейския съд България трябва да възстанови разследването по случая „Чакъра".

Той поиска и да се възобнови разследването по скандала с Мишо Бирата, тъй като той е тясно обвързан с търговия с влияние от страна на премиера.

„В нито една европейска държава прокуратурата не би си затворила очите пред такова дело и следва и ние да не го правим", категоричен бе Биков.

Тодор Димов - Чакъра загина при операция на полицията през 2003 г., когато се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде и в акцията срещу него се включиха близо 100 полицаи, сред които и около 30 барети.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата, операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов.

След продължилата часове наред обсада, полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници