Кметове притеснeни от вдигането на такса смет преди изборите

Кметове притеснeни от вдигането на такса смет преди изборите

Pixabay

A A+ A++ A

"Притеснението на кметовете е, че промяна в заплащането на такса смет ще доведе до значително увеличаване на тежестта за гражданите. Преди избори това не е най-доброто решение, но тази услуга трябва да се заплаща адекватно. Всеки гражданин трябва да разбере, че колкото по-разделно събира, толкова по-малко ще заплаща". Това обясни пред БНР Николай Сиджимов, заместник-министър на околната среда и водите.

ози проблем започва да тежи и на самите общини. Оказа се, че депата в голяма част от тях се запълват с по-бързи темпове, отколкото се очакваше"

Николай Сиджимов посочи какви действия за решаване на проблема са предприети по време на предишния мандат му мандат като заместник-министър.

"Бяха проведени много разговори с общините. Всяка местна администрация трябва да решава проблемите с отпадъците. Министерството дава политики и насоки. То подпомага с различни инструменти осъществяването на тези цели и политики. Цялата отговорност обаче е в общинската администрация".

Има общини, които вече са започнали да осъществяват различни проекти, отбеляза той.

"Министерството е предложило на Националното сдружение на общините да изготви методики, които да покажат какви възможности има и как да се прилагат с един голям проект. Той е за 5 милиона лева. Има достатъчно средства да бъдат проверени работещи модели. Самата община трябва да си избере кой да приложи. Важно е да се спазва този принцип, че замърсителят плаща. Не трябва да натоварваме бизнес или определени граждани, които имат по-голям имот"

В много общини кметовете са прехвърлили голяма част от тежестта върху бизнеса, за да не се натоварва населението, отбеляза заместник-министърът.

"Ако се приложи справедливо тази такса, бизнесът трябва да плаща по-малко. В момента се изчислява на база оценката на имота. Бизнесът и в момента има възможност да сключи индивидуален договор с общината"

Европейската комисия пък заплаши със съд във връзка с неприлагане на принципите в Директивата за отпадъците, стана ясно от съобщение от Брюксел, изпратено в петък. Българлия има два месеца, за да отговори.

"Правителството ще посочи какво възнамерява да направи. Ако ЕК не е доволна, вероятно ще се започне процедура, с която да се каже, че ние ще бъдем санкционирани, ако не я приложим".

Работи се и върху въвеждането на депозитна система за напитките, посочи заместник-министърът.

Николай Сиджимов посочи, че не са отчетени завишени нива на сероводород в Разград.

"Това по-скоро се получава в резултат на гнилостни процеси. Вероятно пречиствателната станция има някакви проблеми и трябва да ги проверим. Има насрочена проверка на регионалната инспекция".


#такса смет #местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници