Станишев: Сеирът хора не храни, това е последният бюджет на Борисов

Станишев: Сеирът хора не храни, това е последният бюджет на Борисов
„Има една добра новина в бюджета за следващата година, това е последният бюджет на правителството на премиера Бойко Борисов", коментира Станишев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сеирът хора не храни, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разглеждането на първо четене на бюджета за 2013 г. в пленарна зала.

Според него България се превръща в гето на бедността в Европа, цитира го БГНЕС.

„Има една добра новина в бюджета за следващата година, това е последният бюджет на правителството на премиера Бойко Борисов", коментира Станишев.

„Те обещаваха увеличаване на доходите и догонване на средноевропейските доходи, нови работни места, справедливост и грижа за бедните, увеличена събираемост на приходите в бюджет, икономически растеж и фискална стабилност и да не се вдигат данъци", припомни той.

Според Станишев в действителност над 1.6 милиона българи остават под прага на бедността, а 30% от хората едва покриват домашните си разходи, защото заетостта се е сринала катастрофално и безработицата се е удвоила от 6.3% на 12.4% , а общо българите без работа са над 650 000 души. Той прогнозира, че след управлението на кабиента „Борисов" огромна част от българите ще живеят много по-бедно отколкото преди четири години.

Пенсионерите трета година преживят замразяване на техните пенсии, отмени се швейцарското правило, натрупаната инфлация е над 12% и увеличението на пенсиите няма да покрие нарастването на инфлацията, добави Станишев.

Той коментра още, че всички социални плащания три години са замразени и това се предвижда и за 2013 г., посочвайки, че четири поредни години работещите майки получават само 240 лева за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст. Повече от 30 социални права и придобивки са били отнети в мандата на ГЕРБ.

„Нито един бюджет от тези три години не е изпълнен по начина, по който сте го планирали. Не умеете да прогнозирате и планирате", обърна се той към управляващите и припомни, че „три пъти Дянков обявяваше край на кризата". Нито една мярка от антикризисната програма на ГЕРБ не проработи, дори и личната на Бойко Борисов, който заяви, че най-добрата антикризисна програма са арестите", заяви още Станишев.

Лидерът на БСП не пропусна да спомене и бизнес сектора, като се обърна към управляващите, от които присъства само Дянков, че са смазали средния и дребен бизнес чрез системен терор и набези от администрациите, „които се възприемат като башибозуци", чрез забавяне на плащанията по ДДС и чрез неплащане по обществените поръчки.

По думите на Сергей Станишев държавата е станала най-рисковият фактор за икономиката и за хората, като в края на мандата си ГЕРБ са похарчили 6 млрд. лева повече, отколкото са събрали като приходи. Тези непокрити разходи щял да плаща всеки български гражданин и това са приблизително 680 лева на всеки човек.

#бюджет #БСП #Сергей Станишев #пленарна зала #Министър на финансите #Симеон Дянков #ГЕРБ #министър-председател #Бойко Борисов #бедност #заетост #икономика #бизнес #Кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници