Вили Лилков каза "ДА" , влиза в битката за кмет на София

Вили Лилков каза "ДА" , влиза в битката за кмет на София

ФБ/Вили Лилков

A A+ A++ A

Проф. Вили Лилков заяви във Фейсбук, че приема да бъде кандидат-кмет на София, след като политици и интелектуалци започнаха подписка за издигане на кандидатурата му.

Вчера бившият депутат от СДС Иван Сотиров - един от включилите се в инициативата, коментира пред БТА, че целта е десните хора и демократичната общност да гласуват за нещо истинско, а не да са изправени пред избор "кое е по-малкото зло" и че това е кандидатура, която да им даде възможност да гласуват по съвест. Потърсен за коментар, проф. Лилков каза, че ще даде отговора си до понеделник.

Днес той публикува отговора си в социалната мрежа.

"Помня първия голям син митинг. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика „Долу БКП“! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах – раждаше се българската свобода", написа проф. Лилков в профила си във Фейсбук.

"По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата "Държавна сигурност", създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си", посочва той.

"Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора", пише проф. Лилков.

"Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата „наши хора“ – некомпетентно, „на парче“ и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения! Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена", декларира той.

Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца, завършва Лилков.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници