Реверансът на ПП-ДБ и лъвският пай за ГЕРБ

Реверансът на ПП-ДБ и лъвският пай за ГЕРБ

Стоп кадър/ФБ/Бойко Борисов

A A+ A++ A

Сделката за ръководствата на парламентарните комисии увеличава жизнените шансове на кабинета "Денков". Но как ще изглежда тя в очите на избирателите, пита Петър Чолаков.

Повече от три месеца след като 49-тото Народно събрание започна работа, то най-после избра председатели на парламентарните комисии. ГЕРБ-СДС получиха лъвския пай - те ще ръководят 15, ДПС - пет, ПП-ДБ само три, а БСП, ИТН и "Възраждане" - нито една.

Сделката за комисиите е добре дошла за управляващите. Заради честите препирни и скандали политическата конструкция, родена от мнозинството в 49-тото НС, изглежда на моменти твърде неустойчива. Кабинетът и парламентът стартираха с много ниско одобрение - съответно 20 процента и на сто. Споразумението за ръководствата на комисиите трябва да заздрави управленската конструкция.

В основата на сделката е реверансът на мандатоносителя ПП-ДБ към ГЕРБ и ДПС. По отношение на ГЕРБ това е напълно разбираемо - те са част от кабинета, който подкрепиха. Включването на ДПС в сделката обаче осветява тази партия като третия партньор в конструкцията. В четвъртък Йордан Цонев публично обяви подкрепата на ДПС за кабинета.

Лостовете в ръцете на ДПС

Впрочем, гласувайки за правителството "Денков", Карадайъ и Пеевски се заявиха най-малкото като побратими на новото правителство - независимо от по-късните им разяснения, че това било само знак за подкрепа на "конституционната реформа". Впоследствие двамата благоразумно се изтеглиха от конституционната комисия. С присъствието си там те предизвикаха възмущение в част от обществото, както и, със закъснение, в партньорите от ПП-ДБ.

Става дума за стратегия, а не за случайност. Първо, от ДПС показаха на всички, че ръцете им са развързани и ако трябва Пеевски ще стане конституционалист номер едно в България. Второ - изтегляйки се от конституционната комисия, Карадайъ и Пеевски са го направили, за да получат нещо в замяна. В крайна сметка Пеевски пак ще се занимава с юридическа проблематика - в правната комисия, ръководена от Стою Стоев (ПП-ДБ).

Представители на ДПС ще ръководят комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика. От самото начало на кабинета "Денков" имаше слухове, че ДПС е заело сериозни позиции в министерството на икономиката. Сега лостовете на движението в тази сфера, поне в парламента, са видими за всички. ДПС ще председателства и комисиите по транспорт и съобщения, по околната среда и водите, както и тази за децата, семейството, младежта и спорта.

Спорни личности начело на ключови комисии

От комисиите, ръководени от ГЕРБ-СДС, си струва да се отбележат поне три: по външна политика, енергетика и земеделие. Първата ще бъде председателствана от Бойко Борисов, като тук основният проблем не са толкова оскъдните му познания по чужди езици, колкото фактът, че политическите ревери на лидера на ГЕРБ носят множество съмнителни петна.

Репутацията на новия шеф на енергийната комисия Делян Добрев също не е безупречна. Има непотвърдена информация, че той е бил сериозен кандидат за включване в последния списък със санкции "Магнитски". Шеф на земеделската комисия пък ще бъде Десислава Танева. През юни 2020-а година, когато тя бе министър на земеделието в третото правителство на ГЕРБ, бе публикуван скандален запис, на който се чува как наставлява производители на зеленчуци да си мълчат за измамите с евросредства.

Сделката за ръководствата на парламентарните комисии увеличава жизнените шансове на кабинета "Денков". България се нуждае от редовно, работещо, проевропейско правителство. Ала изтикването на опозицията встрани, както и спорните личности, които оглавиха някои от ключовите комисии, ще задълбочат проблема с критично ниското одобрение на избирателите към парламента и "конструкцията".

Източник: Дойче веле

#ГЕРБ #ПП-ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници