Св. Паисий Светогорец със скандално пророчество: Третата световна война ще тръгне от Балканите

Св. Паисий Светогорец със скандално пророчество: Третата световна война ще тръгне от Балканите

Pixabay

A A+ A++ A

Стареца Паисий Светогорец (1924-1994) е един от най-големите чудотворци на нашето време. Заради праведния си живот и богоугодни дела е обявен за светец от Православната църква.

Той оставя много поучения как хората да живеят хармоничен живот в синхрон с Бога, за да спасят душите си. Отшелникът дава и някои пророчества за последните времена преди идването на Антихриста, които се определят като доста скандални. Но кой библейски пророк е бил признат от своите съвременници. Повечето са преследвани заради предсказанията си, в които често са порицавали силните на деня, коментират монаси на Атон, където Паисий живеел в една келия (отшелнически дом с жилищна част и параклис-б.а.).

Украйна

На фона на войната в Украйна предсказанията на Св. Паисий стават все по-актуални. Негови тълкуватели коментират, че той предрича Трета световна война, която, както и Първата, отново ще тръгне от Балканите. Като последствие Паисий виждал, че държавата - наследник на някогашната Османска империя, ще бъде раздробена. Самият той е кападокиец и малоазиец и може би затова е виждал историята на света през родното си място, нейде в днешна Турция. Според Паисий изпърво ще има нещо като Нова Балканска война. Световните сили плахо ще се намесят. Накрая уж ще започнат мирни преговори. Част от тях ще предвиждат да се дадат проливите - Босфора и целият Истанбул, на Гърция като гаранция, че ще има свободно плаване. Дали това ще се случи, или е по-скоро грешно тълкувание на южните ни съседи, мечтаещи за Велика Гърция, остава загадка.

Все пак има доста свидетелства, че светогорският монах често е казвал, че както Константинопол е бил в християнски ръце, това отново ще се случи.

Прокудени

Митрополит Атанасий Лимасолски свидетелства, че стареца Паисий често споменавал следното: „Турция ще се разпадне, населението ще избяга към Мала Азия и прокудените гърци ще вземат отново Кападокия. Не казваше кога ще станат тези неща, нито определяше дати, нито някога казваше, че хората трябва да купят хранителни продукти, защото идвала война“.

Физикът Атанасиос Раковалис се кълне, че не страда от някакви болни патриотични чувства, дори настоящата ситуация на родината му го карала да се срамува. Но всички предсказания, които обнародва, твърди, че е чул от устата на Св. Паисий, на когото често Атанасиос гостувал. По думите му още през 80-те години на миналия век монахът пророкувал, че кюрдите скоро ще създадат своя държава, а арменците ще си възвърнат отнети в миналото територии. Накрая гръцката войска без бой ще влезе в Цариград.

„Аз се зачудих как Гърция, която е с население от 10 млн., ще се справи с управлението на град като Истанбул, който е 12 млн. Върнах се на другия ден при отец Паисий и му споделих моите разсъждания, а той ми се засмя и каза: „Три неща ще се случат в онези дни: ще има холера и множество от населението там ще загубят живота си, а някои ще бъдат погубени заради голямата война, която предстои. Второ, ние ще вземем само европейската част на Истанбул, а много турци ще избягат в азиатската част. Трето, Великите сили ще направят това, защото ще искат да прекосяват свободно Босфора - ще искат проливите да бъдат интернационални“.

Атонският пророк виждал още, че много от светските люде в Турция ще започнат да приемат Свето кръщение.

На друго място Св. Паисий казвал, че когато започнат да се строят язовири по река Ефрат, то значи тези времена на предстоящата война са близо.

Тигър и Ефрат

Анализатори изтъкват, че това всъщност вече се случва. Турция изгради поредица от язовири през реките Тигър и Ефрат в рамките на своя проект за Югоизточен Анадол, включително голямата водноелектрическа централа Илису, открита през 2019 г. А това отваря вратата към другата потенциална война в Близкия изток, която ще се води за намаляващите водни ресурси. Именно сушата през 2011 година подпали гражданската война в Сирия, довела до милиони жертви и невиждана емигрантска вълна към ЕС.

Персийският залив

В книгата на Николаос Зурнацоглу „Свидетелства на поклонници: Старецът Паисий“, се дава известна яснота около това как ще протече третата световна война. Паисий видял следния вариант на бъдещето - след разпадането на Турция Русия ще продължи войната до Персийския залив. Но нейните войски ще бъдат спрени извън Йерусалим. Тогава западните сили ще дадат срок на русите от 6 месеца, за да изтеглят войските си от Светите земи. Те обаче няма да се съобразят с този срок. Тогава западните сили ще започнат да струпват войски за атака. Войната, която избухва вече, ще бъде глобална и ще доведе до много жертви, но и до голямо поражение на руснаците. „Ще последва голямо клане. Големите градове ще се превърнат в руини“, предупреждавал Св. Паисий Светогорец.

Много хора са се опитвали да запишат беседите и пророчествата му дори тайно, но нищо не се получавало. Свидетелство на поклонник на име Георги Куркулиотис гласи следното: “Една група студенти отидоха при стареца и един от тях бе взел със себе си малък диктофон, за да запише разговора им. След като си поговориха, по някое време старецът каза: “Това, което държиш в джоба си, не е записало нищо”. Момчето остана като попарено. Действително, когато прослуша касетата, не беше записана нито дума”.

Виждал бъдещето като Св. Козма Етолийски

Знае се, че от пророците преди него Паисий признавал Св. Козма Етолийски, живял през XVIII век. Той феноменално точно предрича края на турското робството, избухването на Първата и Втората световна война, появата на телевизорите, спътниците и какво ли не.

Паисий често казвал, че каквото е казал Св. Козма, и той го вижда. Гръцки медии тръбят, че според едно предсказание ще има война в Косово. Германия и Албания ще се намесят и ще стане сложно. Затова някои тълкуватели считат, че всъщност глобалната война ще бъде предшествана от нова Балканска война.

Парите изчезват, идва Антихриста

Старецът Паисий говорил, че скоро ще дойде Антихриста. Неговата власт над човечеството ще плъзне бързо по линия на парите, тъй като банкнотите в бъдещето ще изчезнат. „Скоро ще дойде време, дори да искате да си изтеглите парите, няма да можете - това ще е дълъг и сложен процес. Това ще отнема време, процедури...“, казвал отшелникът. И още: „Нациите по цялата земя ще фалират и няма да имат пари да нахранят народа си. И тогава определени банки, които са негови инструменти, ще дават пари на държавите и те ще го боготворят като голям благодетел. Чрез технологията той ще пороби света“.

Според Паисий накрая и банковите карти ще изчезнат. Всичко ще бъде заменено от нещо, подобно на баркод, който ще бъде слаган в тялото на човека, на челото или на ръката. Той ще съдържа всичко от самоличността му до портфейла. „Единствено тези, които имат печата на Антихриста, ще могат да купуват и да продават и да се обслужват. Верните, които откажат, ще се озоват в затруднение. Затова нека отсега свикнат да живеят просто и ако могат да имат по някоя нива, няколко маслинени дървета или някое животно за нуждите на семейството си. Това стеснение ще продължи около три, три и половина години. Бог не ще остави хората безпомощни”, пророкувал атонският феномен.

Спаси дете от гумите на камион

Старецът е бил и голям молител, като свидетелствата за чудесата му не са едно и две. В един такъв случай, докато атонският монах се молел за всички пътуващи, едно 9-годишно момче, намиращо се в Южна Гърция, пресичало пътя. В този миг то не вижда, че камион идва от неговата посока. Точно преди сблъсъка момчето е хванато от „някакъв свещеник“ и пренесено на отсрещната страна на пътя. След като се съвзело, детето огледало около себе си, но „свещеникът“ бил изчезнал.

Бащата на това момче искал да намери човека, който спасил живота на сина му, за да му благодари. Случайно или не, търсенията му отвели него и сина му на Света гора при св. Паисий. Виждайки монаха, момчето извикало: „Татко, това е свещеникът, който ме спаси!“ Те разговаряли със св. Паисий. Разказали му случката, а той без колебание им обяснил, че точно по това време се молел за пътуващи хора, но не присъствал лично на мястото на случката. Оказало се, че Св. Дух е спасил момчето чрез молитвите на стареца, показвайки едновременно светостта на Паисий, силата на молитвата и благодатта и милостта Божии.

Гробът му е край Солун

Преподобният Паисий е роден на 25 юли 1924 г. във Фарас, Кападокия, а животът му е изпълнен с любов към Бога и ближния. Дълги години живее на Атон. Там той има своя келия.

Към малката къщичка се стичат поклонници от цял свят, в това число и българи. Всички той поучава как да преодоляват житейските неволи със своя дар да пророкува и да черпи мъдрост от Божествения план. Светията учил, че няма такова нещо, което Бог не може да стори. Човек обаче трябва да няма гордост и да живее с Божите тайнства.

Не липсват случаи, в които старецът е лекувал миряни. Св. Паисий предава Богу дух на 12 юли 1994 г. Погребан е в основания от него девически манастир „Св. Йоан Богослов“ в Суроти, край Солун. През месец януари 2015 г. Св. синод на Вселенската патриаршия канонизира преподобния Паисий.

Любомир Старидолски, "Телеграф"

#Св. Паисий Светогорец #Трета световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници