Срещата във Вилнюс: Украйна получи гаранции за НАТО, но не и конкретни срокове ОБЗОР

Срещата във Вилнюс: Украйна получи гаранции за НАТО, но не и конкретни срокове ОБЗОР

стоп кадър

A A+ A++ A

Държавите от НАТО увериха във вторник Киев, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", но въпреки многократните искания от страна на украинските лидери не посочиха срокове за присъединяване на разкъсваната от войната страна към алианса по време на срещата на върха във Вилнюс.
НАТО "ще бъде в състояние да отправи покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и условията бъдат изпълнени", се казва в приетата в края на първия ден от срещата заключителна декларация.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно призова съюзниците да поканят Украйна да се присъедини към НАТО, което е необходима първа стъпка за стартиране на процедурата по присъединяване към алианса.

Но вместо това лидерите обвързват потенциалната покана с повишаване на оперативната съвместимост на украинската армия с въоръжените сили на съюзниците от НАТО и с "допълнителни реформи в областта на демокрацията и сигурността", се посочва в декларацията. Алиансът обаче потвърди, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", и заяви, че ще подкрепя Киев по пътя на реформите, като външните министри на НАТО ще изготвят оценки за напредъка на Украйна.

Лидерите на НАТО се споразумяха и за дългосрочен пакет от мерки за подкрепа на Киев, задълбочаване на политическите връзки и ускоряване на присъединяването на Украйна след отправянето на официална покана, се казва в изявлението.

Във вторник Зеленски направи гръмко изказване, че е "абсурдно" НАТО да оставя въпроса за членството на Украйна отворен. "Несигурността е слабост", написа той в "Туитър". Но след това в речта си пред голям брой поддръжници във Вилнюс, непосредствено преди срещата с лидерите на НАТО, той беше по-умерен.

Приветстван от множество хора, развяващи украински знамена, президентът Володимир Зеленски отправи призив страната му да се присъедини към НАТО.

"Слава на Украйна!", възкликна на сцената облеченият в тъмен суитшърт държавен глава, който беше посрещнат като рок звезда на това събитие на най-големия площад в центъра на града. Под яркото слънце, заедно със съпругата си и литовската президентска двойка, Володимир Зеленски се обърна към публиката на украински език пред гора от мобилни телефони, които увековечиха момента.

"НАТО ще даде сигурност на Украйна. Украйна ще направи НАТО по-силна", обяви той с дрезгавия си глас по време на десетминутната си реч. Украинското знаме, пренесено в литовската столица от щафета от бегачи от Бахмут - мястото на дълга обсада и епицентър на сраженията с руската армия в Източна Украйна - беше издигнато на върха на пилон, докато певец изпълняваше украинския химн.

Още през 2008 г. държавите от НАТО се споразумяха, че Украйна ще стане член на алианса. По правило обаче съюзниците от НАТО не допускат присъединяването на държави, които са въвлечени в продължаващ териториален спор, тъй като това би въвлякло алианса в конфликта, в случая с Русия.

Пристигайки на срещата на върха, някои страни членки предложиха на Киев оръжия и обявиха ангажименти в областта на сигурността. Германският канцлер Олаф Шолц обяви нов пакет военна помощ на стойност 700 милиона евро за Киев при пристигането си във Вилнюс. Германия се съгласи и да предостави на Украйна допълнителни пускови установки и ракети за системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Френският президент Еманюел Макрон също обеща повече оръжия за Украйна, включително крилати ракети с по-голям обсег, за да се противопостави на руското нахлуване.

САЩ са готови да предложат на Украйна - след като бъдат сключени примирие и мирно споразумение - подобна защита, каквато предоставят на Израел, заяви Байдън в интервю в неделя. Израел получава 3,8 милиарда долара годишно от Вашингтон, като голяма част от тях се използват за противовъздушна отбрана и военно оборудване.

Двудневната среща на върха на НАТО, която се проведе в литовската столица, на около 35 км от границата на основния съюзник на Русия Беларус, имаше за цел да изпрати силно послание към Москва и да демонстрира солидарност с Украйна.

Внавечерието на този форум съюзниците успяха да запазят единството си, като преодоляха безизходицата по отношение на противопоставянето на Турция на интеграцията на Швеция в НАТО: президентът Реджеп Тайип Ердоган най-накрая се съгласи да вдигне ветото си върху тази кандидатура, след като повече от година блокираше. Срещата на върха във Вилнюс бе първата за Финландия, която през април стана 31-вата държава, присъединила се към военния съюз.

Групата на най-индустриализираните държави в света Г-7 постави вчера началото на рамка за двустранни преговори за предоставяне на военна и финансова подкрепа, обмен на разузнавателна информация и обещание за незабавни стъпки, ако Русия отново нападне. "Нашата подкрепа ще продължи дълго в бъдещето. Заявяваме категорично нашия ангажимент към Украйна", заяви Байдън, застанал до Зеленски и лидерите на Г-7, в която влизат САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония.

"Когато Путин и неговата жажда за земя и власт започнаха жестоката си война в Украйна, той беше заложил на това, че НАТО ще се разпадне... Но той сгреши", заяви Байдън. Преглъщайки разочарованието си от липсата на конкретни срокове за членство, Зеленски приветства "практическата и безпрецедентна подкрепа на НАТО за Украйна" и заяви, че на срещата на върха Украйна е получила "недвусмислена яснота, че Украйна ще бъде в НАТО".

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс бяха взети три важни решения по отношение на Украйна, заяви вчера пред журналисти премиерът на България Николай Денков.

Най-важното според него е създаването на Съвета НАТО-Украйна, "който поставя президента на Украйна на масата заедно с всички други държавни ръководители". Това дава на украинския президент възможност да бъде равноправен на останалите, когато се обсъждат общи въпроси, включително да свика заседание на Северноатлантическия съвет, ако е необходимо, каза Денков.

Второто важно решение е, че отпадна нуждата Украйна да изпълни Плана за действие за членство, тъй като по думите му украинците "са изминали много от стъпките и се смята, че това е излишна процедура за тях, което опростява начина на приемане". Така "вместо два етапа остава само един етап за приемане", посочи Денков.

"Третото решение е, че имаше решителна, доста сериозна помощ за Украйна - както икономическа, така и военна", добави той.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници