Стефан Янев: Надявам се, че няма да се стигне до ескалация и използването на ядрени оръжия

Стефан Янев: Надявам се, че няма да се стигне до ескалация и използването на ядрени оръжия

фейсбук

A A+ A++ A

Надявам се, че няма да се стигне до ескалация и използването на тактически ядрени оръжия покрай войната в Украйна, защото тогава ситуацията ще бъде коренно различна. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Стефан Янев, бивш служебен министър-председател, министър на отбраната.

"Но ескалация от гледна точка на конвенционални оръжия ще има предполагам. Наистина има разногласие, има различни трактовки на това дали трябва, дали е необходимо в този момент да се предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна затова, защото повечето страни членки на Европейския съюз са част от Конвенцията за забрана на касетъчните бойни преписи, включително и България. САЩ не са членове на тази Конвенция за забрана, и съответно те имат възможност и по обявеното от президента Байдън, той едва ли не казва: "Ами те свършиха другите боеприпаси, сега даваме от тези". В този смисъл наличието на касетъчни боеприпаси на фронта е недобър сигнал затова, защото тези боеприпаси освен всичко останало имат характер, че могат да бъдат дълго време опасни за всеки един човек, дори потенциално след приключване на бойните действия. И от тази гледна точка това е една от мотивациите за опита в световен мащаб да бъдат забранени от гледна точка на тези конвенции, за които споменах по-рано", поясни Стефан Янев.

В случай, че Москва се опитва да създаде втора зона на нестабилност в Западните Балкани, възползвай се от съществуващите в региона проблеми и противоречия, в същия доклад или в класифицираната му част има препоръки какво да бъде поведението на българската държава.

"Нека да го кажем така: живеем в един свят на многообразие на интереси, техните проявление и защитаване от всяка една страна, която е в състояние и която смята, че това е важно за нея. Тези идеи, тези възможности за дестабилизация или за стабилизация на определение региони са били практикувани в миналото, ще бъдат практикувани и занапред предполагам. Така че в този смисъл е важен анализът, който не се дава от различните структури, които се занимават с този анализ, и на базата на този анализ ние следва да определяме поведението си спрямо съответните регионални и други играчи. Но пак ви казвам, оттук е важно да определим какъв е нашият национален интерес и какво бихме могли да направим, или да не правим в случая в региона. Ние сме съсредоточени преди всичко в дипломатически усилия и изграждане на добросъседски връзки с държавите от региона, така че трябва да акцентираме на това", каза още Стефан Янев.

#Стефан Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници