Русия модернизирана "Белия лебед" - най-големия си свръхзвуков бомбардировач, носещ ядрени ракети

Русия модернизирана "Белия лебед" - най-големия си свръхзвуков бомбардировач, носещ ядрени ракети

БГНЕС

A A+ A++ A

Русия тества модернизирана версия на най-големия си свръхзвуков бомбардировач, носещ ядрени ракети, "Белия лебед", според държавни медии.

Подобрен модел на стратегическия бомбардировач Туполев Ту-160М се изпробва в Москва, съобщи държавната информационна агенция ТАСС. Самолетът ще бъде оборудван с по-модерни оръжия и системи за електронна война.

Тежкият бомбардировач е подложен на съвместни изпитания от руското министерство на отбраната и Обединената авиостроителна корпорация, руска аерокосмическа компания, до голяма степен собственост на правителството.

Ту-160 е описан като "най-големият и най-мощен свръхзвуков военен самолет в света с променлива стреловидност на крилото". Самолетът може да променя позицията на крилата си по време на полет. Това е най-тежкият съществуващ боен самолет, според производителя Tupolev.

Ту-160 - известен също с името си за докладване на НАТО "Блекджек" и прякора си "Белият лебед" - е проектиран да поразява цели на дълги разстояния в изолирани райони както с конвенционални, така и с ядрени оръжия. Наред с руските бомбардировачи Ту-95МС, те формират ключова част от възможностите на Москва за удари на далечни разстояния.

Това беше последният стратегически бомбардировач, пуснат в експлоатация от московските военни в епохата на Студената война, според военното издание The Drive. Първият полет на Ту-160 се състоя през декември 1981 г. и руските власти възобновиха производството през 2015 г. Нова версия на Ту-160 беше построена през 2017 г., като за първи път се издигна в небето в началото на 2018 г.

Ту-160 с четири екипажа може да носи до 12 крилати ракети с ядрени възможности, като Kh-55, които имат максимален обсег от 3000 км, според AirForceTechnology.com. Съобщава се, че обхватът на самия самолет е около 7800 мили.

Русия разполагаше с девет Ту-160, оборудвани с ядрени крилати ракети Kh-55SM за наземно нападение в началото на 2023 г., плюс допълнителни седем модифицирани версии на самолета, според мозъчния тръст на Международния институт за стратегически изследвания.

Моделите Ту-160 често се сравняват с тежкия стратегически бомбардировач B-2 Spirit на ВВС на САЩ или B-1 Lancer, свръхзвуков тежък бомбардировач с променливо стреловидно крило. Според някои доклади Ту-160 може да лети по-бързо от 2 Маха или два пъти повече от скоростта на звука.

Продължаващата война в Украйна доведе до нов фокус върху въздушната мощ на Русия, като нито Москва, нито Киев успяха да установят превъзходство във въздуха в месеците на ожесточени битки.

Според данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Русия е загубила 315 самолета от началото на пълномащабната война през февруари 2022 г. Украинската армия обаче не уточнява моделите на тези самолети.

Холандското разузнаване с отворен код Oryx обаче регистрира загубата на само 83 руски самолета от началото на конфликта. Това се счита за консервативна оценка, тъй като този брой включва само визуално проверени загуби.

#Русия #бомбардировач

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници