Кремъл: Приемане на Украйна в НАТО ще има много негативни последствия за европейската безопасност

Кремъл: Приемане на Украйна в НАТО ще има много негативни последствия за европейската безопасност

pixabay

A A+ A++ A

Евентуално приемане на Украйна в НАТО ще има "много, много негативни последствия" за европейската безопасност и ще изиска от Русия "разбираема реакция", заяви днес прессекретарят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той говори пред журналисти преди годишната среща на върха на алианса утре и вдругиден в литовската столица Вилнюс.


"Известна ви е напълно ясната и последователна позиция на Руската федерация за това, че едно членство на Украйна в НАТО ще доведе до много, много негативни последици за и без това полуразрушената архитектура на безопасността в Европа и ще представлява заплаха за нашата страна. И затова ще се наложи нашата достатъчно разбираема и твърда реакция", каза говорителят на Кремъл.

Песков посочи, че Украйна се опитва да влияе на всички по темата за влизането ѝ НАТО.

"Наясно сме, че в момента се носят едни доста оживени дискусии сред държавите членки на алианса, и то в навечерието на срещата на върха. Към случващото се има различни гледни точки. Знаем, че режимът в Киев се опитва да влияе на всеки с най-различни способи, за да може колкото се може повече страни в навечерието на събирането си да заявят своята солидарност по този въпрос", подчерта Песков.

Прессекретарят на Путин обърна внимание и на случая с връщането в Украйна на командирите на батальона "Азов" от страна на Турция.

"Що се касае до връщането на главатарите на "азовците", да - това е нарушение на действащото споразумение и ние ще обсъдим това с турската страна, както, всъщност, и вече започнахме да го правим - заяви Дмитрий Песков. - Много е важно, че - за разлика от редица страни от така наречения колективен Запад - Турция съхранява диалога си с нас и го поддържа на високо ниво по високите етажи. Ние ще използваме каналите на този диалог, за да можем, на първо място, да изясним нашата позиция и, разбира се, ще имаме предвид тази ситуация при следващите си споразумения в различни области."

Същевременно Песков отбеляза, че предаването на Украйна на намиращите се на турска територия командири на батальона "Азов", забранен в Русия и обявен от Москва за терористична организация, няма да попречи на проекта за съвместен газов хъб между Русия и Турция. Според прессекретаря на Путин отношенията между Москва и Анкара са "многостранни" и икономическото сътрудничество "ще продължава взаимноизгодно." "По определени въпроси обаче имаме разногласия", посочи той.

"Турция е модерна държава и има абсолютното право да развива отношения с която и да било страна, включително и с Украйна - каза Песков. - Разбира се, ние се надяваме, че тези взаимоотношения няма да бъдат насочени срещу нас."

Във връзка с днешното изказването на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че очаква руският лидер Владимир Путин да посети Турция през август, говорителят на Кремъл заяви, че "дата не е насрочвана".

#Кремъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници