Зеленски: В Русия се задава нов метеж, но много по-мощен! Няма да дадем и метър земя на Москва

Зеленски: В Русия се задава нов метеж, но много по-мощен! Няма да дадем и метър земя на Москва
A A+ A++ A

"Има сигнал, че в Русия може да има нов бунт, революция. Нещо повече, има много хора, които биха могли да подкрепят такъв бунт" - заявява президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за ABS News, коментирайки похода на шефа на руската ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин към Москва.

Пригожин той определи като превърнал се в политическа фигура.

Зеленски отново потвърждава, че "никога" няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия на руските нашественици, включително незаконно анексирания Кримски полуостров.

В разговора Зеленски не оспорва информацията на Washington Post, че украински официални лица са казали на директора на ЦРУ Уилям Бърнс неотдавна, че целта на новата контраофанзива е да се приближи до границата на Крим и след това да принуди руския президент Владимир Путин да започне преговори.

Запитан дали това е възможно, Зеленски казва:

Ами, абсолютно ясно е, логично е, че в момента, в който Украйна достигне административната граница с временно окупирания украински полуостров Крим, е много вероятно Путин да бъде принуден да търси диалог с цивилизования свят, за разлика от преди пълномащабното нахлуване, защото ще бъде отслабен.

Зеленски коментира и американската подкрепа за страната му въпреки "опасните сигнали", каквито за него са дебатите за намаляване на помощта за Украйна в критичен за войната момент. Президентът отклонява въпроса за президентските избори в САЩ с думите, че това е "вътрешнополитически въпрос.". "Американците трябва да го решат и аз не бих искал да се намесвам.

"Но за нас е важно да запазим двупартийната подкрепа за Украйна ... Разбираме, че от определени политици в САЩ идват опасни сигнали относно намаляването на помощта за Украйна", казва той и се обръща към враждебно настроените към още помощ за Украйна с думите: "Оценявам тези, които казват, че сте направили достатъчно. Повярвайте ми, независимо от всичко, аз оценявам помощта. Когато става дума за думата "достатъчно", ами ние, украинците, не сме хора, известни с прекомерни апетити. Победата ни е достатъчна за нас."

По повод думите на бившия американски президент Доналд Тръмп, че може да сложи край на войната в рамките на 24 часа украинският президент отвръща, че е желанието да се сложи край на войната е прекрасно, "но това желание трябва да се основава на някакъв реален опит".

"Ако говорим за прекратяване на войната с цената на Украйна, тоест да ни накара да се откажем от териториите си, мисля, че по този начин Байдън можеше да я прекрати дори за пет минути - казва Зеленски. - Но ние не бихме се съгласили."

Контраофанзивата

Доставките на западни оръжия и боеприпаси са от решаващо значение за последната, започваща контраофанзива на Украйна, която се води в източната част на страната. Двама високопоставени генерали заявяват пред ABC News, че макар напредъкът да е бавен, операцията "върви по план", тъй като украинските сили проучват районите по протежение на фронтовата линия, която се простира на хиляди километри, за потенциални слаби места.

В петък Колин Кал, високопоставен служител на Пентагона, заяви, че контраофанзивата върви "по-бавно, отколкото се надявахме", отчасти защото "руснаците вероятно са успели да се окопаят по-дълбоко, отколкото може би е било напълно оценено".

Оценката на Зеленски не се различава от тази на Кал, въпреки че според него Украйна е поставила руснаците в отбранителна позиция, докато украинските сили все още не са се разгърнали в пълен състав.

Той заяви, че не изпитва "никакъв натиск" за по-бърз успех, като според съобщенията някои западни служители са разочаровани от бавния темп на контраофанзивата. При предишната украинска операция през миналата година те бързо изпревариха Русия и си върнаха големи части от територията.

"Днес инициативата е на наша страна", каза Зеленски. "Напредваме, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска. Но ние напредваме."

Министерството на отбраната на Великобритания, което ежедневно предоставя актуална информация за хода на войната, съобщи, че Украйна е постигнала "стабилни успехи" в ключовия град Бахмут - една от малкото символични победи за Русия в зимната ѝ офанзива, която бе с цената на десетки хиляди убити и ранени.

Генерал Олександър Сирски, командир на украинските сухопътни сили, който наблюдава битката в източната част на страната, на въпроса дали е сигурен, че ще си върне града, отговори на Раддац: "Да, разбира се. Сигурен съм."

В южната част на страната се съобщава за тежки загуби както на личен състав, така и на западна военна техника, но Зеленски и неговите генерали споделят оценката си, че е твърде рано в контраофанзивата, за да се говори за успехи на бойното поле.

Миналата седмица администрацията на Байдън одобри доставката на касетъчни бомби за Украйна - взривни вещества, които около 120 държави са забранили заради способността им да нанасят безразборни щети на цивилното население - но едно ключово оръжие остава в списъка с желанията на Украйна: изтребители F-16.

Запитан както за касетъчните бомби, така и за F-16, Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария и един от главните съветници на Зеленски, заяви пред ABC News, че Украйна може да успее и без самолетите, но с цената на повече жертви.

"Знаете, че ние искаме само тези неща, които са много важни", каза той. "Показахме резултатите, как използваме това оборудване, как използваме тези оръжия. И, разбира се, сега се нуждаем от тях, за да спечелим тази война."

Говорителят на администрацията на Байдън Джон Кърби, който в неделя участва в предаването "Тази седмица" по ABC, заяви: "Ще работим, за да доставим тези самолети в Украйна възможно най-бързо". Но "трябва да се обучат пилотите. ... Ще отнеме малко време, за да бъдат подготвени тези пилоти", каза той.

За ядрените страхове, Путин и бунта на Вагнер

С напредването на бойните действия призракът на ядрените оръжия се появява отново и отново - от сабята на Кремъл до опасенията за безопасността на контролираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие.

Миналата седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко потвърди, че по-голямата част от тактическите ядрени оръжия, които се очаква да бъдат прехвърлени от Русия, вече са доставени в страната му, която граничи с Украйна, и че всички ще бъдат разположени там до края на годината.

Зеленски заяви, че не вярва Путин да прибегне до използването на ядрени оръжия - въпреки че предупреди, че украинското разузнаване смята, че Русия може да е минирала Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, в подготовка на инсценирана експлозия, за да спре напредъка на украинското бойно поле.

От Международната агенция за атомна енергия към ООН заявиха, че не са видели доказателства в подкрепа на твърденията на Украйна, но също така поискаха по-прозрачен достъп до съоръжението.

"Има ли други експлозиви на обекта? Да", каза Зеленски. "Могат ли да видят експлозиви в момента? Не. Има ли достатъчно хора, които са ... безпристрастни, за да направят някакви заключения по отношение на това колко от обекта е замърсен с мини? Не."

Интервюто идва на фона на някои спекулации, че Беларус може да се превърне в плацдарм за друга атака от северната граница на Украйна. След прекратеното въстание на наемническата група "Вагнер", която беше съюзник на Путин, на войниците на "Вагнер" беше казано да подпишат договори с руската армия, да се върнат при семействата си или да приемат предложението на Лукашенко да отидат в Беларус, където сателитни снимки разкриха, че са изградени потенциални бази.

Зеленски обаче изразява увереност, че войските на "Вагнер" няма да атакуват от север, и твърди, че лидерът на Вагнер Евгений Пригожин е мотивиран от опитите си да подобри положението си в Русия.

"Има сигнал, че в Русия може да има нов бунт, революция. Нещо повече, има много хора, които биха могли да подкрепят такъв бунт. Това е, което мисля, въз основа на разузнавателни данни ... той се е превърнал в политическа фигура", продължи Зеленски. "И това, според мен, трябва да е била основната му цел. Защо е спрял? Е, не знам със сигурност."

Зеленски заяви, че бунтът на Пригожин е разкрил слабост в ръководството на Путин. (Пригожин твърди, че походът към Москва е бил по-скоро за защита на бойците му от "несправедливост", отколкото за опит за преврат).

"Те сами решиха да спрат", каза Зеленски. "Путин не разполага с военна сила вътре в Русия и цивилното му население не е защитено".

Зеленски обаче изразява увереност, че войските на "Вагнер" няма да атакуват от север, и твърди, че лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин е мотивиран от опитите си да подобри положението си в Русия.

Гаранции за сигурност и мястото на Украйна в Европа

Зеленски определи предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, като "много важна", тъй като той и други западни съюзници засилиха призивите, с които се иска членство на Украйна в НАТО.

Той обаче не потвърди дали ще присъства, а главният му съветник заяви пред ABC News, че Зеленски "все още мисли за това". Противопоставянето на членството на Украйна в НАТО, каза Ермак, се основава на това, което той определи като погрешни възгледи за Русия като рационален фактор и риска от ескалация на конфликта.

"Някои страни, за съжаление, не разбират реално сегашната Русия. Това не е страната на Пушкин, Чайковски, руския балет, една от най-силните армии в света. Това е страната [на] терористите. Мисля, че е време да се вземат исторически решения", казва Зеленски.

Байдън обаче заяви, че Украйна "не е готова" за членство в НАТО в клип от интервю за CNN, публикуван в събота. "Не мисля, че в НАТО има единодушие по въпроса дали да се приеме Украйна в семейството на НАТО сега, в този момент, в разгара на войната", каза Байдън.

За финал Зеленски говори оптимистично за бъдещето на страната си - когато и да приключи кръвопролитието. "Украйна вече има място в света за себе си. Смятам това за факт", каза той. "Вече сме страна, която е уважавана, страна, която наистина се бори за човешки ценности, за човешки права, за свобода, за демокрация."

#Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници