Люпко Петрович крие тайна щерка в Ловеч?

Люпко Петрович крие тайна щерка  в Ловеч?

Стоп кадър/Диема Спорт

A A+ A++ A

Славният сръбски треньор Люпко Петрович, оставил през годините голяма следа и в българския футбол, бере душа в белградска болница. Часове след като предизвика автомобилна катастрофа и по чудо отърва кожата, 76-годишният футболен стратег получи инсулт от шока на пътя. В момента Дядо Люпко лежи в изкуствена кома, а лекарите се борят за живота му. Според медиите отвъд Калотина състоянието му е много тежко и засега не е сигурно дали ще прескочи трапа.

До големия сакатлък се стига, след като Люпко решил да си тръгне от Ловеч, където за последно води тамошния „Литекс”. Това бе четвъртият му престой начело на тима. В последните години в Ловеч го връщало не само отколешното му приятелство с Гриша Ганчев, но ѝ семейна тайна, научи „Уикенд”. Говори се, че в града на люляците Дядо Люпко има пораснала щерка от мистериозна ловешка дама. Петрович не е дал името си на момичето, но се грижел за нея.

Преди седмица обаче вехтата войвода изневиделица се разделил с отбора по лични причини. Близки до белокосото величие издават, че му омръзнал скучноватият живот в Ловеч. И макар отдавна да е в пенсионна възраст, искал ново предизвикателство в работата. Твърди се, че треньорът получил сносна оферта от футболен клуб в Руанда, където вече има опит в припечелването на долари.

Така Люпко стегнал багажа от Ловеч, но преди да замине за чужбина, решил за малко да отскочи до Белград и да се види с родата. На 30 юни подкарал мерцедеса си, но за беда не предвидил времето си за пътуване до сръбската столица. Треньорът стигнал по тъмно, а на неговите години шофирането в такова време при голям трафик е изключително рисково. За капак не се ориентирал добре по наскоро отворения околовръстен път в Белград, по който карал за сефте.

Така умореният дядо Люпко объркал плътната в тъмотията и нахлул с мерцедеса си в насрещното движение. Първите коли и камиони го избегнали, но накрая се блъснал странично в един шевролет. По чудо Петрович и отсрещният шофьор се разминават с леки травми. Според сръбските медии дядо Люпко не е бил пиян, макар да се знае, че е голям ценител на ракията. Алкохолната му проба излязла отрицателна, твърдят ченгеата.

Въпреки че извадил късмет на пътя, голямата беда за сръбската легенда дошла, след като го откарали в болницата „Свети Сава”. От стреса около инцидента първоначално получава лек инсулт, а малко след това втори – много по-тежък. Вкарват го на пожар в интензивното. От мозъчния удар Петрович губи говора си, а лявата му ръка се парализирала. За да му спаси живота, екип от най-добрите лекари в Белград го поставя в изкуствена кома и вече няколко дни го лекува.

Люпко Петрович минава за най-успешния треньор, който е работил у нас. Стига само да се спомене, че извежда „Цървена звезда” до европейската купа (КЕШ) през 1991 г. Тогава на финала в Бари отборът от Белград побеждава „Олимпик” (Марсилия) с дузпи (0:0, 5:4). Няма друг треньор с такова постижение, който да е бил в българското първенство.

А само два-три месеца по-рано след финала в Бари, след равенство с „Грасхопърс” в Белград, на пресконференцията нахлуват хора на главореза и тартор на „звездашите” Желко Ражнатович – Аркан. Носели автомати. Някак лисицата Люпко успява да ги озапти, а след спечелената европейска купа Аркан вече го боготвори. След години обаче една снимка със сръбския командир едва не му съсипва кариерата. Когато поема босненския „Сараево”, местните медии публикуват скандален кадър. На него Петрович държи автомат рамо до рамо с Аркан, който е обявен за военнопрестъпник след кланетата в Босна. Люпко някак минава между капките с оправданията, но все пак напуска отбора.

Близо десетилетие след триумфа с КЕШ започва футболната му авантюра в България. През 1999 г. той поема „Левски” само за няколко месеца, преди да отпраши за Китай. Наследникът му Димитър Димитров – Херо довършва сезона с титла, но след края му напуска. Така през лятото на 2000 г. Петрович се връща начело на сините. Сърбинът стяга сносен отбор и печели титла със седем точки преднина пред вечния враг ЦСКА. През лятото на 2001 г. сините стигат до решителни баражи с „Галатасарай” за влизане в групите на Шампионската лига. Първият мач е Истанбул е загубен с 1:2, но дава големи надежди за реванша. В София обаче „Левски” пука гуми и стига само до равенство 1:1. На „Герена” приемат много тежко отпадането, а вината се стоварва върху Люпко. Натежават обвиненията, че сърбинът повече играел шах, вместо да тренира отбора. Така тогавашният директор Наско Сираков решава да го уволни.

Две години по-късно Петрович отново идва в България, но този път застава начело на „Литекс”, който вече е фактор в първенството под началството на Гриша Ганчев. Там Люпко печели Купата на България, след като на финала ловчанлии бият ЦСКА с дузпи (2:2, 6:5). По-късно между 2005 и 2007 г. отново води фирмения отбор на Гришата, но този път трофеите му се разминаха. При третия си период в Ловеч през 2015 г. стана част от може би най-големия скандал във футбола ни през новия век. В лют мач срещу „Левски” на „Герена” воденият от Люпко отбор получи два червени картона от съдията Георги Йорданов, което вбеси ловешкия щаб. По нареждане на Гриша Ганчев директорът Стойчо Стоилов прибра играчите в съблекалнята. „Левски” получи служебна победа, а „Литекс” бе изхвърлен във втора дивизия.

Само половин година след това Петрович се озова за втори път на „Герена”, но завръщането му се оказа злополучно. Сърбинът се изпокара с шефовете, начело със Спас Русев. Разказа публично проблеми от кухнята, а за капак си тръгна часове преди мач от първенството срещу „Берое”. Въпреки скандалната раздяла, Люпко обеща, че ако някой ден се върне отново в България, ще води единствено „Левски” или „Литекс”.

Топлата връзка с Гриша Ганчев обаче го доведе на „Армията” за още по-голям ужас на левскарите. През 2019 г. първо стана съветник на Гришата по футболните въпроси, а после и треньор на червените.

Ако Люпко прескочи трапа, престоят му в Ловеч тази пролет се очертава като последния му във футбола. Дори да се закрепи здравословно, ще има лекарска забрана за каквато и да е работа.

#Люпко Петрович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници