Политолог: Възможно е Румен Радев да бъде изолиран от неговите колеги от ЕС и НАТО

Политолог: Възможно е Румен Радев да бъде изолиран от неговите колеги от ЕС и НАТО

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Възможно е президентът Румен Радев да бъде изолиран от неговите колеги от ЕС и НАТО. Причината е, че досега пътуванията му са били свързани с това, че той олицетворяваше изпълнителната власт заради служебните кабинети. С утвърждаването на новото парламентарно мнозинство, изпълнителната власт ще си вземе своите функции. Това коментира политологът Стойчо Стоев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

"Очаквам премиерът Денков, и външният министър Габриел да бъдат по-активни в пътуванията и да формират външната политика на България. Радев ще има международна активност, но доста по-свита”, обясни политологът.

Стойчев коментира тона на разговора между Румен Радев и Володимир Зеленски. Според Стойчев Радев се е опитал чисто електорално да говори на хората. "Той е политикът с най-висок рейтинг в страната, който има влияние върху това как тези избиратели формират своите позиции”, коментира Стойчев.

Според него ако президентът беше ориентиран към мира, още в началото на този конфликт той щеше да потърси отговор на въпроса: "Защо Русия не използва мирни средства за своите искания?”.

"Винаги съм се притеснявал от риториката на президенти и върховни главнокомандващи, когато започнат да говорят за история и то по кръчмарски. Путин говори по този начин. Не очаквах нашият президент да застава на такива абсурдни позиции. Казвам го в чисто човешки план, казвам го от позицията на убеден русофил. Нашият президент ще излезе по-голям путинист от самия Путин, за да продължава да стои на тази позиция”, заяви Стойчев.

По отношение на управляващото мнозинство у нас, Стойчев коментира, че визитата на Зеленски няма да изглади ли противоречията. Причината е, че те "до голяма степен съществуват за пред широката аудитория”, смята политологът.

"Партньорите в управляващата коалиция до голяма степен се разбират, те не се борят за територии, ясно е по отношение на местните избори кой къде ще е силен, кой къде ще спечели. ГЕРБ са оставили на ПП да поемат отговорност за изпълнителната власт. Докато Бойко Борисов доминира парламентарния дебат и парламентарната работа. Има баланс на присъствието, който отговаря на баланса на броя депутати, които имат”, каза Стойчев.

"Тези партии отдавна са убедени, че добронамереното им сътрудничество и общо управление е единственият полезен ход за тях, за политическото бъдеще и на двете формации.

Обществото сигурно се радва, че имаме най-накрая кабинет, подкрепен от адекватно мнозинство. Аз се уморих от кабинети на президента. Президентската власт е еднолична, не чухме нито веднъж обосновка на това, което се прави. А в момента за всеки един закон, за всяко едно назначение в парламента се задават въпрос, има дебати, оказва се публичен натиск”, коментира Стойчев.

Според него БСП с 20 депутати няма как да иска оставката на военния министър. "Като имаш 20 депутати и си социалистическа партия, говори за социални политики”, каза Стоев. "Нинова успя да превърне БСП от партия в лидерски проект, да обвърже битието на партията с личното си битие”, смята Стоев.

Той коментира и кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. Според него победата му не е сигурна.

"Когато Бойко Борисов за първи път се кандидатира за кмет на София, той беше в апогея на своята популярност. Но тогава той ходи на балотаж. Колкото и да изглежда София "синя”, може да донесе изненади”, смята Стоев. По думите му като цяло местните избори в големите градове са непредсказуеми, а социолозите рядко правят общински извадки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници