Украинската контраофанзива се развива по-бавно от очакваното, смята Пентагонът

Украинската контраофанзива се развива по-бавно от очакваното, смята Пентагонът

Pixabay

A A+ A++ A

Украинското контранастъпление срещу руските сили се развива по-бавно от очакваното, но все още е рано да се правят каквито и да било заключения за това как ще завърши, заяви висш представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс, цитирана от БТА.

Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на отбранителната политика, заяви пред репортери, че руските войски са успели да се окопаят много по-добре, отколкото се е смятало, че ще го направят.

Въпреки това той изрази увереност, че Киев прави всичко по силите си в тежката битка, която води.

"Твърде рано е да се съди дали украинското контранастъпление е успешно или не, защото все още сме в началото на средния му етап", заяви Кал. "Те все още сондират руските отбранителни линии и районите под руски контрол за слаби места. Истинската проверка ще бъде, когато установят тези слаби места - колко бързо ще успеят да се възползват от тях."

Кал каза това, докато обявяваше, че САЩ ще предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси, които според Пентагона ще помогнат за осигуряването на Киев на достатъчно огнева мощ.

"Искаме да сме сигурни, че украинците имат на разположение достатъчно артилерия, за да могат да поддържат контранастъплението, а и защото нещата се развиват малко по-бавно, отколкото някои се надяваха", добави американският зам.-министър.

Някои представители на Вашингтон в неофициални разговори изразяват оптимизъм, че Киев разполага с цялото въоръжение, от което се нуждае, включително със съвременна техника за разминиране.

На Украйна освен това може да се е удала единствена по рода си възможност с оглед на метежа миналия месец на руския наемнически лидер Евгений Пригожин, който според някои в САЩ е разкрил разяждащия ефект от войната на президента Владимир Путин в Украйна, отбелязва Ройтерс.

В четвъртък беларуският лидер Александър Лукашенко съобщи, че Пригожин все още е в Русия заедно с още хиляди бойци на групата "Вагнер".

Кал отказа да спекулира по темата "Пригожин".

"Що се отнася до Пригожин: къде е, какво е намислил, нямам никаква представа", заяви американският зам.-министър. "Очевидно е, че руската държава се опитва систематично да ликвидира империята му. Какви точно са намеренията на Путин спрямо Пригожин и остатъците от "Вагнер", засега според мен остава неясно."

#Пентагонът #войната в Украйна #контраофанзива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници