Очаква се Ердоган да предложи посредничество за мир на Зеленски

Очаква се Ердоган да предложи посредничество за мир на Зеленски

pixabay

A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган се очаква днес отново да предложи посредничество за разрешаване на конфликта в Украйна на среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Истанбул, пише днес турският в. "Хюриет".

Според информация на „Хюриет“ двамата президенти ще обсъдят три важни въпроса, както и много други проблеми. Първо - очаква се Ердоган отново да предложи на Зеленски Турция да посредничи за разрешаване на конфликта в Украйна.

По данни на изданието в дневния ред на преговорите днес ще бъде включен и въпросът, свързан с размяната на военнопленници между Русия и Украйна. Отбелязва се, че Турция, както и преди, е готова да положи усилия в тази посока.

Удължаването на сделката за износа на зърно от украински пристанища, която изтича на 17 юли, ще бъде третият важен въпрос по време на разговорите в Истанбул.

„Хюриет“ отбелязва, че Русия все още не е взела окончателно решение. По последна информация Русия не подкрепя удължаването на „зърнената сделка“, тъй като не се изпълняват исканията на Москва от споразумението, по-специално по отношение на износа на зърно и торове.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища, предаде БТА. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

#Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници