ВСС изслушва Андрей Янкулов от АКФ за "Осемте джуджета"

ВСС изслушва Андрей Янкулов от АКФ за "Осемте джуджета"

Стоп кадър/Дневник

A A+ A++ A

ВСС започна изслушване на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд за казуса "Осемте джуджета". В началото на дебата той обясни какво представлява случая и как започва всичко. Първо е конфликт между бащата Илия Златанов и сина му Явор за асансьорните заводи.

Според Янкулов това, което е будило най-голямо притеснение за "голямо безобразие в Специализираната прокуратурата" е разпореждането с веществените доказателства - пари в брой и злато. Те са върнати с постановления от прокурори на лица, от които не са иззети, и то на основание на документи, които са странни.

"Например едни 500 хил. евро са върнати по силата на договор за отговорно пазене. Без въобще да се установи на кого са тези пари", посочи Янкулов. А по отношение на златните монети на стойност 4 млн. лв. се развиват нещата по същия начин, но там се представят някакви фактури.

Той посочи, че на връщането на веществените доказателства разкриват една "гротескна картина". А при договора за отговорно пазене пишело една сума, която е по-голяма от намерената в сейфа на Явор Златанов.

Вероятно това не е единичен случай, по който се връщат веществени доказателства. "Създава се съмнение, че може да се е случвало и при други случаи", каза Янкулов. Имало твърдения на хора, разследвани от спецпрокуратурата, че иззети от тях вещи, са били видени в аукциони по интернет. Според него този казус показвал една диагноза за Специализираната прокуратура.

"Този случай започва като семейна драма, но продължава като правосъдна драма", коментира Андрей Янкулов. "За съжаление, това не е единствената неправомерна мрежа за влияние в правосъдието", каза той и припомни друго разследване на фонда от 2021 г. за друга мрежа, касаеща специализираното правосъдие.

Част от нещата от "Осемте джуджета" следва само от произнасянето на прокурорите по делото, каза Янкулов. Той е разполагал само с част от постановленията. Другите неща били сведения на хора, преки участниици в схемата, или пострадали от нея. Той припомни, че освен интервю с Илия Златанов е имало интервю с Явор Златанов, а наскоро и с бившата съпруга на Петьо Петров - Пепи Еврото, Любена Павлова, пише "24 часа".




#ВСС #Осемте джуджета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници