ВИДЕО Последната ракета Ариана 5 изведе в орбита два спътника

ВИДЕО Последната ракета Ариана 5 изведе в орбита два спътника
A A+ A++ A

Светослав Александров

Тази нощ в 01:00 ч. българско време последната произведена ракета “Ариана 5” излетя от космодрума Куру във Френска Гвиана. Това е и последният триумф за европейската космическа индустрия за дълго време напред – отсега нататък Европа остава без никакви орбитални ракети. Новата ракета “Ариана 6” все още не е готова да влезе в експлоатация, а лекотоварната “Вега-С” засега не се използва, докато не бъдат взети мерки декемврийският провал да не се повтори.

Акцентите от днешния полет: Стартът, както вече написах, бе в 01:00 часа. Две минути и половина по-късно двата странични твърдогоривни ускорителя се отделиха от основната степен. Тя от своя страна приключи своята работа на деветата минута, след което се запали втората степен. На 30-тата минута беше освободен в космоса първият спътник “Хайнрих Херц”, а три минути по-късно – и вторият – “Сиракуз 4Б”.

Така “Ариана 5” завършва 27-годишна изключително успешна служба. Тя не само успя да изведе в космоса редица важни научно-изследователски мисии като кометарната “Розета”, юпитерианската “Джус”, меркурианската “БепиКоломбо” и телескопите “Хершел”, “Планк” и “Джеймс Уеб”, но същевременно “Ариана 5” се наложи на пазара като комерсиален носител, извеждайки тежки частни спътници в геостационарна орбита и наливайки пари в европейския пазар.

Началото на “Ариана 5” бе трудно, както често се случва с нови ракети. Първият ѝ полет през юни 1996 г. завърши с провал, а вторият година по-късно бе само частично успешен. Но след тези първоначални трудности последваха 116 успеха.

През 1996 и 1997 г., когато “Ариана 5” се проваляше, европейската космическа индустрия не бе допуснала това, което допусна сега – да остане без ракети. “Ариана 4” още не бе пенсионирана и имаше застъпване. Днес такова няма. Разработката на “Ариана 6” премина през серия от отлагания и все още не е ясно дали тя ще е готова да лети през 2024 година.

А ироничното е, че дори “Ариана 6” да полети … какво от това? Всичките признаци са, че тя няма да е комерсиално успешна като предшественика си. Ще е много по-скъпа от “Фалкън 9” на СпейсЕкс, но за разлика от нея няма да е възвръщаема.

За унизителното положение на Европа е виновна, разбира се, бюрокрацията, която спъва ракетните стартъпи, наличието на малко такива стартъпи, липсата на достатъчно политически и финансови стимули, липсата на визионери от калибъра на Илон Мъск и Джеф Безос, както и държавно подкрепяният мастодонт Арианагруп – който е европейският аналог на Боинг.

През 2013 г. изпълнителният директор на АрианаГруп заяви следното (вж. видеото горе) : “СпейсЕкс основно продава мечти. Изстрелването за сума от $50 милиона е мечта. Възвръщаемостта е мечта. Как можеш да отвърнеш на тази мечта? Трябва хората да се събудят. СпейсЕкс не са супермени. Каквото те правят, ние също може да го правим”.

Каква ирония на съдбата: днес мечтата на СпейсЕкс е реалност, “Фалкън 9” лети средно веднъж на 4-5 дни, “Ариана 5” е в историята, “Ариана 6” не е готова, а Европа зависи от милостта на Илон Мъск, за да извежда в космоса научно-изследователските и спътниковите си мисии.

Може да се каже, че Европа ни дава нагледен пример какъв щеше да е западният космически свят без СпейсЕкс. В САЩ СпейсЕкс спасява положението и вози изкуствени спътници, междупланетни мисии, както и товари и астронавти до МКС. Боинг оповестява постоянни отлагания и корабът “Старлайнър” все не може да отлепи от Земята. Разликата между Арианагруп и Боинг е, че Боинг поне поема обществената си отговорност, като след всеки проблем имаме пресконференции и подробни обяснения. Арианагруп не го прави.

Анализаторът Ендрю Парсънсън написа следното миналата година: “Когато попитах директно Арианагруп дали компанията трябва да поеме отговорност и да се извини за отлаганията и последствията, до които те ще доведат относно нашия европейски достъп до космоса, аз бях смаян. Пиарът на компанията ме увери, че “програмата за Ариана 6 е на Европейската космическа агенция” и Арианагруп е просто подизпълнител на изстрелващата система. И вместо да проявят разкаяние или да се извинят, от Арианагруп отвърнаха, че “Екипът на Европа” е изключително горд с последните си постижения относно сглобяването на ракетата и огневите изпитания на горната степен. След това ми казаха, че те са “много изненадани” от инсинуациите ми, че Арианагруп трябва да поеме отговорност. Само че аз не поисках от Арианагруп да поеме финансова отговорност, а просто да станат и да признаят, че парите са стигнали до тяхната врата. Очевидно бе много глупаво от моя страна да изисквам това.”

“Почувствах се като човек, който взима хапчета за луди и се зачудих дали има някакъв исторически прецедент, който би извинил отлаганията на “Ариана 6””, каза Парсънсън.

Що се касае до другата европейска ракета “Вега-С”, тя претърпя провал през декември миналата година, а разследването показа, че причината за провала е “термо-механична ерозия” на соплото на двигателя на втората степен. През първата половина на годината степента бе преправена, но по време на статично огнево изпитание на 28-ми юни тя се самоизключи преждевременно. Неуспехът означава, че надали “Вега-С” ще се върне в експлоатация през началото на следващата година.

И така – Европа остава без орбитални ракети. Днешният ден е триумфален заради успеха на “Ариана 5”, но същевременно много тъжен, защото не просто нищо по-добро не беше създадено. Все още нищо не е създадено.

Видеозапис от последното изстрелване на “Ариана 5”:

#ракета #космос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници